Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

Εκδήλωση “Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα”
Jun 28

Εκδήλωση “Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα”

Στις 28 Ιουνίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη της εκστρατείας «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην Κύπρο: Το παράδειγμα των Chiringuitos Responsables» στη δημοτική Παραλία Γεροσκήπου, με την υποστήριξη του Δήμου Γεροσκήπου και της Τεχνικής Σχολής της Πάφου και τη συμμετοχή πολλών ομάδων εθελοντών.

Παρευρεθείς στην εκδήλωση ο Πρέσβης της Ισπανίας, Angel Lossada, δήλωσε πως μια καθαρή θάλασσα είναι μια δραστηριότητα για όλους, σημειώνοντας πως πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε τη Μεσόγειο καθαρή.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η Ξένια Λοιζίδου ανέφερε πως η πρωτοβουλία αυτή της ΑΚΤΗΣ αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε ως μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη ευρωπαϊκή δράση από τον οργανισμό Beyond Plastic Med (BeMed),που υποστηρίζεται από το ίδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό. Σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου η δράση αυτή έχει να κάνει με την εθελοντική συμμετοχή, με την ενημέρωση αλλά και με το ότι είπε, “έχω λάβει γνώση ότι μπορώ να γίνω καλύτερος”.

Η δράση, συνέχισε η κ. Λοϊζίδου, διατήρησε το εύηχο ισπανικό όνομα Chiringuitos Responsables στο πλαίσιο συνεργασίας που είχε η ΑΚΤΗ με το Ισπανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο μιας εκτενούς εκστρατείας ενημέρωσης της ΑΚΤΗΣ, οι ιδιοκτήτες παράκτιων χώρων εστίασης και ποτού «λαμβάνουν γνώση» και συμφωνούν στην εφαρμογή καλών πρακτικών που αποσκοπούν στην καλύτερη περιβαλλοντική συμπεριφορά της επιχείρησης. Η ΑΚΤΗ πρωτοτυπεί με το να κάνει μια εντελώς εφαρμοσμένη εκστρατεία, με προτεινόμενες λύσεις, τρόπους εφαρμογής και την παροχή τεχνικών συμβουλών. Κάποιες από τις εισηγήσεις αφορούν στον περιορισμό της ποσότητας σκουπιδιών (κυρίως πλαστικών) που με τον ένα ή άλλο τρόπο φτάνουν στην παραλία!

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ η Τουρκοκύπρια Vijdan Sengor που κατάγεται από τη Λευκωσία ανέφερε πως η συμμετοχή της είναι εθελοντική σε μια προσπάθεια να συνδράμει σε αλλαγές αλλά και να δείξει στους ανθρώπους ότι – όπως είπε- “  η κλασσική ρύπανση και κάθε άλλο είδος ρύπανσης στις παραλίες είναι ένα πρόβλημα”.

Θα ήθελα είπε συγκινημένη, “ οι άνθρωποι να το συνειδητοποιήσουν, επειδή αγαπώ το νησί μου, ολόκληρο το νησί της Κύπρου”.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία τον Δήμο Γεροσκήπου, τους μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου για την ετοιμασία σαγκρίας, τους εκπρόσωπους του Κινήματος Οικολόγων, και την ομάδα Πόλις-Πρόσβαση.

 

  • Archives