Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

“ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ”
Dec 16

“ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ”

 

Το  Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ προσυπογράφει την επιστολή που στέλνουν οι πολίτες της Λευκωσίας στους Βουλευτές μας, για ακύρωση των καταστροφικών έργων:

(1) στην Αγλαντζιά – Πάρκο Αθαλάσσας  «Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας, από το Δάσος Αθαλάσσας (Α.Τ.Ι.), μέχρι τον Κυκλικό Κόμβο παρά το ΣΟΠΑΖ (τέμνει τις Λεωφόρους Κερύνειας, Αγλαντζιάς και Λάρνακας)» και

(2) στην «κατασκευή της λεωφόρου Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο».

Οι πόλεις μας χρειάζονται αστικό πράσινο: το αστικό πράσινο είναι η μόνη αντίσταση των πόλεων στην κλιματική αλλαγή. Εμείς χρειαζόμαστε τους πνεύμονές μας. Και είναι απαράδεκτο, με τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, να υλοποιούνται στην Κύπρο απαρχαιωμένα και καταστροφικά για τις πόλεις μας έργα. Θα προχωρήσουμε με καταγγελίες στο διεθνή χώρο και όπου χρειαστεί. Εκσυγχρονισμός στα έργα υποδομής, καινοτομία και επιτέλους: πράσινες πόλεις στα έργα, όχι στα λόγια!

Η επιστολή, που έχει ήδη σταλεί στη Βουλή, έχει ως εξής:

« Αγαπητοί Βουλευτές,

ΜΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Θα θέλαμε να δηλώουμε την έντονη διαφωνία μας στα έργα και αναπτύξεις που έχουν κατατεθεί για έγκριση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευημερία των κατοίκων της πόλης μας.

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στα έργα «Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας, από το Δάσος Αθαλάσσας (Α.Τ.Ι.), μέχρι τον Κυκλικό Κόμβο παρά το ΣΟΠΑΖ (τέμνει τις Λεωφόρους Κερύνειας, Αγλαντζιάς και Λάρνακας)» και στην «κατασκευή της λεωφόρου Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο».

Ο δρόμος Αθαλάσσας – ΣΟΠΑΖ θα περάσει μέσα από τα εθνικά πάρκα Αθαλάσσας και Ακαδημίας, με αποτέλεσμα να κατακερματιστεί το οικοσύστημα και να διοχετευτεί ένας τεράστιος αριθμός αυτοκινήτων μέσα από τα μοναδικά αστικά εθνικά δασικά πάρκα της Λευκωσίας.

H κατασκευή της λεωφόρου Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο, πρόκειται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο Γραμμικό Πάρκο Πεδιαίου: Θα καταστρέψει την συνοχή και το πιο πράσινο σημείο του Γραμμικού Πάρκου που είναι γεμάτο αιωνόβια δέντρα, θα διακόψει την κοίτη και τον βιότοπο του ποταμού Πεδιαίου και θα αφανίσει την ιστορική “Δεξαμενή του Δεσπότη” έργο του 1810 του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού που ΠΛΕΙΣΤΟΙ ιστορικοί και αρχαιολόγοι στηρίζουν την προκήρυξη του από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε Αρχαίο Εθνικό Μνημείο.

Ζητούμε την απόρριψη και καταψήφιση των συγκεκριμένων έργων στον προϋπολογισμό του κράτους που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Τα συγκεκριμένα έργα, μαζί με άλλες αναπτύξεις που καταστρέφουν το περιβάλλον, έχουν επισημανθεί επανειλημμένα από τους πολίτες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά η άποψή τους αγνοείται από τις αρχές και υπηρεσίες.

Η υποβάθμιση και η καταστροφή των ελάχιστων φυσικών περιοχών σε όλη την Κύπρο από συγκεκριμένα έργα και «αναπτύξεις» δεν πρέπει να υποστηρίζεται από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ειδικά όταν η καταστροφή συμπεριλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα πάρκα στις πόλεις μας, εκτός από πνεύμονες πρασίνου, αποτελούν και χώρους για άθληση, αναψυχή και κοινωνικοποίηση. Κύριοι Βουλευτές, πείτε ΟΧΙ σε αναπτύξεις που καταστρέφουν το φυσικό μας πλούτο και την υγεία των πολιτών».

Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2020

  • Archives