Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

Ναυτική Εβδομάδα 2010
Jun 13

Ναυτική Εβδομάδα 2010

Απο 20 έως 27 Ιουνίου 2010, θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η «Ναυτική Εβδομάδα 2010».

Ο θεσμός της Ναυτικής Εβδομάδας εκτελείται κάθε δύο χρόνια και κατά τη διάρκεια του προγραμματίζονται εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να βρεθεί κοντά στο Πολεμικό Ναυτικό, να γνωρίσει τις δυνατότητες του, να συναντηθεί με τους ανθρώπους και τους φορείς που απασχολούνται με τη θάλασσα και να αντιληφθεί τη σημασία της Εμπορικής Ναυτιλίας, του σημαντικότερου οικονομικού πόρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δίδεται επίσης η ευκαιρία στο προσωπικό του Ναυτικού, να προβάλει τη θάλασσα ως παράγοντα εθνικής και οικονομικής ισχύος

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος είναι κράτος – νησί σε μία θέση σταυροδρόμι για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες αλλά ο πληθυσμός της δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το στοιχείο της θάλασσας εύκολα γίνεται κατανοητό γιατί καθιερώθηκε η Ναυτική Εβδομάδα.

Συντονιστής της Ναυτικής Εβδομάδας είναι η Διοίκηση Ναυτικού και σε αυτήν συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές και οι λοιποί φορείς και υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη θάλασσα όπως το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, το Τμήμα Αλιείας, o CYMEPA, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, οι Ναυτικοί Όμιλοι και οι Ομοσπονδίες Ναυτικών Αθλημάτων. Φέτος στους συνδιοργανωτές περιλαμβάνονται επίσης οι Δήμοι Λεμεσού, Πάφου και Παραλιμνίου και η κοινότητα Πελενδρίου

Για πρώτη φορά έγιναν εκδηλώσεις υπό μορφή Ναυτικού Τριημέρου τον Αύγουστο του 2004. Επειδή το κοινό σχολίασε την όλη ιδέα ευμενώς και ως αναγκαία, λήφθηκε η απόφαση αρχικά όπως ο θεσμός της Ναυτικής Εβδομάδας να καθιερωθεί σε ετήσια βάση. Εκδηλώσεις Ναυτικής Εβδομάδας έγιναν για πρώτη φορά το 2005 οι οποίες ξεκίνησαν από την Ευρύχου. Το 2006 οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τα Λεύκαρα και έκτοτε αποφασίσθηκε όπως η Ναυτική Εβδομάδα να γίνεται κάθε 2 χρόνια. To 2008 οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τον Κόρνο.

Η έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας γίνεται πάντα από μία Κοινότητα ή ένα Δήμο της ενδοχώρας για να δωθεί η ευκαιρία γνωριμίας των κατοίκων αυτών με τη θάλασσα και τον κόσμο της. Φέτος επιλέγηκε το χωριό Πελένδρι της επαρχίας Λεμεσού. Παράλληλα τα πλοία του Ναυτικού καταπλέουν σε παραλιακές περιοχές όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις με την βοήθεια των Δήμων. Φέτος επιλέγηκε το Παραλίμνι, η Πάφος και βέβαια η Λεμεσός όπου παντοτε γίνεται η κορύφωση των εκδηλώσεων και η λήξη της Ναυτικής Εβδομάδας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν:

  1. Ομιλίες και Διαλέξεις
  2. Καλλιτεχνικές Εκδήλωσεις (Συμμετοχή ΣΜΕΦ, Χορευτικών ομίλων κλπ)
  3. Επίσκεψη κοινού στα πλοία
  4. Αγώνες αθλημάτων Beach-Volley, Kωπηλασίας, Iστιοπλοΐας, Θαλάσσιου Σκί και Θαλάσσιου Τζέτ Σκι.
  5. Καθαρισμός παραλιών και βυθού από προσωπικό του Ναυτικού και της Λιμενικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τον CYMEPA
  6. Σεμινάριο για τις Επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών στη θάλασσα
  7. Αιμοδοσία
  8. Φιλανθρωπικό ράλλυ ιστορικού αυτοκινήτου.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές για το κοινό.

Η Ναυτική Εβδομάδα στοχεύει:

  1. Στην προβολή του Ναυτικού.
  2. Στη διατήρηση της αγάπης προς τη θάλασσα και στην ανάπτυξη του ναυτικού πνεύματος στους νέους για την προσέλκυσή τους στα ναυτικά επαγγέλματα.
    Στην ανάπτυξη και ενίσχυση του θαλασσίου αθλητισμού και των σχετιζομένων με τη θάλασσα εκδηλώσεων
  3. Στη διατήρηση της επαφής με το ναυτικό, των κατοίκων ακριτικών παραθαλάσσιων περιοχών αλλά και των κατοίκων περιοχών της ενδοχώρας και τέλος
  4. Στην επίδειξη του κοινωνικού προσώπου του Πολεμικού Ναυτικού και των φορέων που ασχολείται με τη θάλασσα.

Η Ναυτική Εβδομάδα δεν είναι υπόθεση μόνο των φορέων του κράτους που ασχολούνται με την θάλασσα αλλά όλων και έτσι θα πρέπει να την αντιληφθούμε.

Κατεβάστε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων!

  • Archives