Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

07062021_Συνολικά 103 κιλά σκουπίδια συγκεντρώθηκαν από καθαρισμό του βυθού στη περιοχή Ψαρολίμανου
Jun 8

07062021_Συνολικά 103 κιλά σκουπίδια συγκεντρώθηκαν από καθαρισμό του βυθού στη περιοχή Ψαρολίμανου

 

Συνολικά 103 κιλά σκουπίδια, μεταξύ των οποίων γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, τενεκεδάκια ακόμα και δύο ελαστικά αυτοκινήτων, συγκέντρωσαν στις 07.06.2021, μέσα σε μία ώρα, δύτες από το βυθό της περιοχής Ψαρολίμανου στη Λάρνακα.

Τον καθαρισμό διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, τον Δήμο Λάρνακας, το Τμήμα Αλιείας, επαγγελματίες και εθελοντές δύτες και το Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων, με στόχο να εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών που τιμάται σήμερα 7 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις ο Ύπατος Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας στη Κύπρο Στήβεν Λίλι, ο οποίος επιβιβάστηκε στο σκάφος που συμμετείχε στον καθαρισμό του βυθού, εξέφρασε ικανοποίηση «για τη επίσκεψη του στη Λάρνακα και τη συνεργασία με την ΑΚΤΗ, τον Δήμο Λάρνακας, τον Σύνδεσμο επαγγελματιών Ψαράδων, τους δύτες και το Τμήμα Αλιείας, προκειμένου να επικεντρωθούμε στο πολύ σημαντικό θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης». Πρόσθεσε ότι «όλοι γνωρίζουμε πως οι ωκεανοί είναι πολύ σημαντικοί για τη ζωή μας, για τον αέρα που αναπνέουμε, για το κλίμα αλλά και για τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται υπό πραγματική απειλή. Σήμερα έχουμε δει την απειλή που προέρχεται από τη θαλάσσια ρύπανση καθώς και την απειλή από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση των θερμοκρασιών». Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «χώρες όπως η Κύπρος και η Βρετανία που είναι νησιά, είναι σημαντικό να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Η Βρετανία έθεσε φέτος στο επίκεντρο της δράσης της για την κλιματική αλλαγή την προστασία των ωκεανών, υποστηρίζουμε την Παγκόσμια Συμμαχία των Ωκεανών, η οποία στοχεύει στην αύξηση της προστασίας τους, με σκοπό μέχρι το 2030 να βρίσκεται υπό προστασία το 30% των ωκεανών, μέσω προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών».Σύμφωνα με τον κ. Λίλη υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν σ’ αυτόν τον τομέα, ενώ πρόσθεσε πως «σήμερα έχουμε δει τον καταστροφικό αντίκτυπο της απόρριψης σκουπιδιών» και χαρακτήρισε «υπέροχο το ταξίδι στη θάλασσα με το αλιευτικό σκάφος».

Από την πλευρά της η Ξένια Λοϊζίδου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΑΚΤΗ ανέφερε ότι «σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών και βρισκόμαστε στη περιοχή Ψαρολίμανο στη Λάρνακα με τον Ύπατο Αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας και θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι οι θάλασσες μας έχουν γίνει σούπες πλαστικών». Πρόσθεσε ότι «η πλαστική ρύπανση είναι σημαντική για την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η ΑΚΤΗ δουλεύει μαζί με τους ψαράδες της Κύπρου, είμαστε στον ίδιο αγώνα για να διατηρήσουμε τις θάλασσες μας καθαρές από σκουπίδια και καθαρές από πλαστικά». Η κα. Λοϊζίδου εξέφρασε ευχαριστίες στην Υπάτη Αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας γιατί όπως εξήγησε «είναι πάντα υποστηρικτές στην προσπάθεια μας και το δείχνει με τη παρουσία του σήμερα μαζί μας, τον Δήμο Λάρνακας, το Τμήμα Αλιείας αλλά και τους εθελοντές δύτες οι οποίοι σήμερα βούτηξαν στη θάλασσα και συγκέντρωσαν 103 κιλά από διάφορα σκουπίδια τα οποία βρίσκονταν παγιδευμένα στους υφάλους στο Ψαρολίμανο και στον ύφαλο της Μακένζυ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Ξένια Λοϊζίδου είπε πως «τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται έχουν να κάνουν με τη στιγμή που μαζεύονται λόγω και των θαλάσσιων ρευμάτων. Δηλαδή σήμερα εδώ μαζέψαμε 100 κιλά μπορεί να έρθουμε αύριο και να είναι πεντακάθαρα ή μεθαύριο να συγκεντρώσουμε μισό τόνο. Επειδή τα θαλάσσια ρεύματα στην Λάρνακα κινούνται με τέτοιο τρόπο δεν μπορούμε να έχουμε την ακριβή εικόνα αν είναι περισσότερα σκουπίδια». Αυτό που βλέπουμε όμως, συνέχισε είναι «ότι φέτος έχουμε πιο πολλά σκουπίδια από χρήστες της παραλίας, δηλαδή έχουμε πολλά τενεκεδάκια κάτι που σημαίνει ότι οι Κύπριοι ρυπαίνουν, ρίχνουν σκουπίδια. Οι ακτές της Κύπρου είναι μεγάλοι σκουπιδότοποι, πρέπει να το παραδεχτούμε και να κάνουμε κάτι για αυτό».

Σε άλλη ερώτηση η κα. Λοϊζίδου είπε πως «από την αναγνώριση των σκουπιδιών που έκαναν οι εθελοντές της ΑΚΤΗΣ εντοπίστηκαν σκουπίδια από πλαστικό και γυαλί ενώ το 80% είναι από αλουμίνιο. Σήμερα οι δύτες έβγαλαν από τον βυθό και δύο λάστιχα αυτοκινήτων, κάτι που εντοπίζονται σε όλες τις παραλίες και τους βυθούς της Κύπρου, επειδή ρίχνονται στη θάλασσα για να δημιουργηθούν βιότοποι για χταπόδια». Σημείωσε επίσης ότι “ανάλογα με την περιοχή σε ένα καθαρισμό του βυθού διάρκειας μιας ώρας μπορεί να βγάλουμε και ένα τόνο σκουπίδια. Η περιοχή του Πρωταρά είναι αυτή που έχει πάρα πολλά σκουπίδια».

Από την πλευρά του ο Ραφαέλος Χαραλάμπους, επαγγελματίας ψαράς ευχαρίστησε την ΑΚΤΗ και τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας που σήμερα επισκέφθηκαν τη Λάρνακα για να συμβάλουν στον καθαρισμό του βυθού στη περιοχή του Ψαρολίμανου «κάτι που αποδεικνύει ότι ορισμένοι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τη θάλασσα. Εμείς αγαπάμε την θάλασσα και θέλουμε τέτοιους ανθρώπους κοντά μας για να μπορέσουμε να την προστατέψουμε» είπε και απηύθυνε έκκληση σε όλους να μην πετούν σκουπίδια στη θάλασσα.

 

 

 

Διαβάστε τις σχετικές δημοσιευσεις εδώ:

  • Archives