Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

#potavristou τζαι φέτος!
Sep 1

#potavristou τζαι φέτος!

Η δράση #potavristou επιστρέφει και φέτος μετά την τεράστια επιτυχία που είχε και τις 3 χρονιές υλοποίησής της. Ο κάθε πολίτης, η κάθε παρέα μπορεί να ποταβριστεί εκεί που είναι, να μαζέψει τα σκουπίδια που βλέπει γύρω και να ανεβάσει τα δεδομένα του στην εφαρμογή Clean Swell είτε να στείλει μήνυμα στις σελίδες της ΑΚΤΗΣ στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες από τον καθαρισμό στα δικά του κοινωνικά δίκτυα με τα #potavristou, #akti, #SeaTheChange.

Όλο τον Σεπτέμβρη ποταβριζόμαστε!

Ιστορικό της δράσης

Το #potavristou πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019. Αποτελεί μια πρωτότυπη εκστρατεία που ξεκίνησε από μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το #potavristou αποτέλεσε μια «προφητική» δράση. Σε ανύποπτο χρόνο η ομάδα του #potavristou σκέφτηκε και υλοποίησε μια ενέργεια που πετυχαίνει τον καθαρισμό των ακτών με τη συμμετοχή πολλών πολιτών/εθελοντών αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα τον συγχρωτισμό, που είναι το μεγάλο ζητούμενο στην εποχή του Covid19!

Διεθνείς Αναγνωρίσεις

Το #potavristou έλαβε διεθνή αναγνώριση από τη πρώτη χρονιά εφαρμογής του! Το 2020, ο Διεθνής Οργανισμός Ocean Conservancy διοργάνωσε Παγκόσμιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη των δέκα πιο καινοτόμων δράσεων καθαρισμού ακτών για το 2019. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν εκατοντάδες προτάσεις από 130 και πλέον χώρες. Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συμμετείχε στο Διαγωνισμό με την υποψηφιότητα για το #potavristou όπου βραβεύθηκε ως μια από τις πιο καινοτόμες δράσεις παγκόσμια! Ακόμη, για το έτος 2021, το #potavristou έλαβε αναγνώριση και υποστήριξη από το MIOECSDE (the Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development). Όσον αφορά την φετινή χρονιά του 2022, η καμπάνια του #potavristou έλαβε για ακόμη μια φορά την υποστήριξη από τον διεθνή οργανισμό του Ocean Conservancy,στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας #TeamSeas.

Αποτελέσματα #potavristou μέχρι και σήμερα

Συγκεκριμένα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2019, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, οι διοργανωτές κάλεσαν το κοινό, όπου και αν βρισκόταν, να βοηθήσει να καθαριστούν οι θάλασσες και οι ακτές μας. Περισσότερα από 500 άτομα, τη συγκεκριμένη μέρα, ποταβρίστικαν και μάζεψαν τα σκουπίδια που βρήκαν γύρω τους, όπως πλαστικά και γυάλινα ποτήρια, μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, αναψυκτικών, δίχτυα κ.λ.π.  Συνολικά μαζεύτηκαν 5,5 τόνοι σκουπιδιών, που περίμεναν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον φαύλο κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά», ως μικροπλαστικά.

Η δράση μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το 2019, είχε επαναληφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2020. Τα αποτελέσματα της εκστρατείας #potavristou_2020 ήταν εντυπωσιακά: 2016 εθελοντές συμμετείχαν και έστειλαν τα δεδομένα τους, από 187 τοποθεσίες στην Κύπρο και 20 τοποθεσίες στο εξωτερικό! Συλλέχθηκαν 12 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 70% ήταν πλαστικά! Επίσης έγιναν 12 εκατομμύρια προβολές σχετικά με τη δράση, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της ΑΚΤΗς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης!

Με την ίδια επιτυχία συνεχίσαμε και την χρονιά του 2021. 2590 εθελοντές κατάφεραν να συλλέξουν 13.5 τόνους σκουπιδιών από 114 σημεία σε όλη την Κύπρο αλλά και από 63 σημεία στο εξωτερικό! Ωστόσο ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το 87% αυτών των 13,5 τόνων απορριμμάτων ήταν πλαστικό, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το προηγούμενο έτος! Κάτι τέτοιο δείχνει την αυξανόμενη σημασία της δράσης #potavristou και την ανάγκη να συνεχίσουμε την ευαισθητοποίηση και τον καθαρισμό των παραλιών μας!

Συνολικά, τα τελευταία 3 χρόνια, 5016 εθελοντές συμμετείχαν στη δράση του #potavristou από όλη την Κύπρο και από 134 σημεία παγκόσμια, συλλέγοντας 30,5 τόνους σκουπιδιών!

Οδηγίες #potavristiou

 1. Μπορείς να συμμετέχεις ατομικά, με την παρέα σου ή με κάποιο οργανωμένο σύνολο.
 2. Όπου και να βρίσκεσαι είτε αραχτά στην παραλία, είτε σε σκάφος, άπλωσε το χέρι σου και … #potavristou! Μάζεψε ό,τι σκουπίδι βλέπεις γύρω σου. Αν είσαι σε σκάφος, μάζεψε ό,τι σκουπίδι επιπλέει. Αν θέλεις, βέβαια, μπορείς να επεκταθείς και να κάνεις ένα πιο εκτενή καθαρισμό ακτής!
 3. Χώρισε σε ομάδες και μέτρησε πόσα σκουπίδια μάζεψες: π.χ. τόσα πλαστικά ποτηράκια, τόσες μπουκάλες, τόσες γόπες τσιγάρων, τόσες σακούλες
 4. Βγάλε τα φωτογραφία.
 5. Ανέβασε τη φωτογραφία στο Facebook/Twitter/Instagram, με #potavristou, #teamocean και #akti, μαζί με τις πληροφορίες για τα σκουπίδια που μάζεψες, που είσαι (τοποθεσία) και πόσα άτομα συμμετείχατε στο συγκεκριμένο καθαρισμό.
 6. Μπορείς να κατεβάσεις και να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή που ανέπτυξε το Ocean Conservancy για αυτό τον λόγο Clean Swell.
 7. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός σου στο Instagram είναι ιδιωτικός (private), οπότε δεν θα μπορούμε και να εντοπίσουμε τα # hashtag σου, τότε ανέβασέ τα στο facebook, στην προσωπική σου σελίδα με tag ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre ή στη σελίδα της ΑΚΤΗΣ κατευθείαν ή στείλε μας μήνυμα στο Messenger! Η ενέργεια αυτή είναι σημαντική για το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, αφού έτσι θα γίνει εφικτό να καταγραφούν δεδομένα πεδίου και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα!
 8. Τι θα κάνεις τα σκουπίδια που μάζεψες?
 • Αν βρίσκεσαι σε ερημική παραλία, πάρε τα μαζί σου!
 • Αν βρίσκεσαι σε παραλία λουόμενων, βάλε τα στους κάδους ανακύκλωσης (κάδοι για PMD υπάρχουν αρκετοί).
 • Αν βρίσκεσαι σε σκάφος, βγάλε τα στο πλησιέστερο λιμανάκι, στους αντίστοιχους κάδους.

 

Από πέρσι όπου η πανδημία του ιού έχει προκαλέσει και μέγα τσουνάμι πλαστικής πανδημίας η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

Γι’ αυτό … #potavristou, όπου και να βρίσκεσαι, να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας! 

Το ποτάβρισμα οφελεί γενικά την υγεία …#potavristou …μπορείς!

Για περισσότερες πληροφορίες:

www.akti.org.cy

https://www.facebook.com/akti.cy

https://www.instagram.com/akti_ngo/

22458485 (Christina Baldwin)

 • Archives