Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

Projects

COASTS WITHOUT FRONTIERS

COASTS WITHOUT FRONTIERS

Date: May 2005 -September 2005

Funded by: Bi-communal Development Programme, funded by USAID and UNDP and executed by UNOPS
Role of AKTI in the project: Coordinator
Other partners: University of Cyprus, Representatives of the following local communities: Ergates, Kouklia, Xylotympou, Lekfa, Xeros

A summer camp for the youth of Cyprus to learn, discuss and act upon a sustainable future for their island.

ΑΚΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ!

Από τις 20 μέχρι και τις 28 Αυγούστου 2005, στον κατασκηνωτικό χώρο της Πόλης Χρυσοχούς, πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή εκπαιδευτική κατασκήνωση με τίτλο «Ακτές χωρίς σύνορα». Πρόκειται για ένα δικοινοτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν 23 νέοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Μαρωνίτες, από 16 μέχρι 25 χρόνων. Επιστημονικός υπεύθυνος και διοργανωτής του προγράμματος ήταν η ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας.

Οι νέοι έζησαν μαζί με ειδικούς εκπαιδευτές για 7 μέρες μέσα στη φύση. Όλες οι δράσεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν σε ανοιχτούς χώρους. Με τη μέθοδο της βιωματικής εκπαίδευσης, αλλά και με άλλες σύγχρονες μεθόδους (χρήση πολυμέσων, επισκέψεις στο πεδίο κλπ) οι νέοι εκπαιδεύτηκαν στο θέμα της αειφόρου αναπτύξεως, της ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων συστημάτων και των εναλλακτικών δυνατοτήτων για βιώσιμη ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον. Έμαθαν επίσης οι νέοι πως μπορούν να ζούν με τον «άλλο», Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Μαρωνίτες μαζί, πως το περιβάλλον δεν έχει σύνορα και πως μαζί μπορούμε να δουλέψουμε για να δώσουμε την ευκαιρία ενός καλύτερου αύριο στο δικό μας, κοινό οικοσύστημα, την Κύπρο μας. Δέστε το βίντεο/αφιέρωμα εδώ.

Η δομή της εκπαίδευσης….

Η εκπαίδευση είχε δομηθεί γύρω από τέσσερεις θεματικούς άξονες:

  • Αειφόρος ανάπτυξη των ακτών – ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών
  • Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Αγροτουρισμός και Οικοτουρισμός και δυνατότητες για την Κύπρο
  • Αειφόρος τρόπος ζωής: πράσινη κατανάλωση, πράσινες εργασίες και δυνατότητες για τους νέους.
  • Κύπρος: οι τάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού μας

Για κάθε θεματικό άξονα γινόταν ειδική επιστημονική παρουσίαση και ακολουθούσε εργαστήρι με τη συμμετοχή των νέων σε ομάδες εργασίας, όπου γινόταν ετοιμασία περιπτωσιακών μελετών, επισκέψεις στο πεδίο, «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των ομάδων και εκτενείς συζητήσεις. Την ευθύνη της εκπαίδευσης είχε ομάδα ειδικών επιστημόνων: ακτομηχανικός, περιβαλλοντολόγος μηχανικός, θαλάσσιος βιολόγος, ωκεανολόγος- δυναμική φυσικών συστημάτων, ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

και μαθήματα γλώσσας ….

Παράλληλα, κάθε πρωί γινόντουσαν μαθήματα Τουρκικής και Ελληνικής γλώσσας. Τα μαθήματα αυτά αποδείχτηκαν ένα πολύ καλό «εργαλείο» που έφερε τους νέους κοντά και βοήθησε στο να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης.

Αποτελέσματα…

Η εκπαιδευτική κατασκήνωση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Όχι μόνο γιατί έδωσε στους νέους μας γνώσεις για θέματα άγνωστα σε αυτούς, σημαντικά όμως για τη ζωή τους, αλλά κυρίως γιατί επικεντρώθηκε στην ενεργό και βιωματική εμπλοκή των νέων στην εκπαιδευτική διαδικασία, δείχνοντάς τους με τον τρόπο αυτό πώς μπορούν και πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες, πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι η ιδιοτροπία κάποιων «τρελλών» αλλά αφορά την ποιότητα της ζωής μας, το μέλλον μας. Πολλοί από τους νέους είπαν ότι η εκπαίδευση αυτή τους «άνοιξε τα μάτια»: εκτός από πολλές νέες γνώσεις, είδαν και τις επαγγελματικές δυνατότητες που δίνει η ενασχόληση με το περιβάλλον και πολλοί από τους νέους αυτούς σκέφτονται πλέον σοβαρά να σπουδάσουν κάτι στον χώρο του περιβάλλοντος.

Σημαντική επιτυχία του προγράμματος είναι το γεγονός ότι οι νέοι συνειδητοποίησαν ότι τα σύνορα δεν υπάρχουν στο περιβάλλον, ότι ζούμε όλοι σε ένα ενιαίο οικοσύστημα, το νησί μας. Έζησαν μαζί για 7 μέρες, δημιούργησαν δυνατές φιλίες και αποφάσισαν ότι όλοι μαζί οι νέοι της Κύπρου, μπορούν να δουλέψουν αγαπημένοι για ένα καλύτερο και αειφόρο μέλλον του τόπου μας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δικοινοτικού Προγράμματος Ανάπτυξης με τη χρηματοδότηση της USAID και της UNDP και την υλοποιήση από τη UNOPS.

  1. Leaflet
  2. Ακτές χωρίς σύνορα
  3. Βοοκ-mark