Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

Projects

Inventory of Biodegradable Waste

Inventory of Biodegradable Waste

Date: December 2003 – September 2004

Funded by: Bi-communal Development Programme, funded by USAID and UNDP and executed by UNOPS
Role of AKTI in the project: Coordinator for the Greek Cypriot Community
Other partners: Environmental Society of Lefka in the Turkish Cypriot Community

Creating an inventory of the major sources of biodegradable waste in urban and rural areas of Cyprus

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Το πρόγραμμα ‘Καταγραφή των πηγών των οργανικών- βιοδιασπώμενων απορριμμάτων σε αστικές και αγροτικές περιοχές – πιλοτική εφαρμογή στο Δήμο Αγλαντζιάς και στην Κοινότητα Εργατών’ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2003 με την υποστήριξη του Δικοινοτικού Προγράμματος Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το UNDP και το USAID μέσω της UNOPS. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο Δήμος Αγλαντζιάς, η Κοινότητα Εργατών και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Στόχος του προγράμματος είναι ο εντοπισμός και η καταγραφή των βασικών πηγών οργανικών- βιοδιασπώμενων απορριμμάτων τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές της Κύπρου. Για το λόγο αυτό θα αναπτυχθεί μια μεθοδολογία που θα καλύπτει:

  1. τη μέθοδο αναγνώρισης και συλλογής των στοιχείων
  2. την μέθοδο επεξεργασίας των στοιχείων
  3. την ποσοτικοποίηση των στοιχείων
  4. την χωρική τους κατανομή

Τα στοιχεία θα καταχωρηθούν σε ειδική Βάση Δεδομένων που θα σχεδιαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Θα γίνουν επίσης εισηγήσεις για τις καλύτερες διαθέσιμες τεχνολογίες που υπάρχουν για τη διαχείριση και την επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων.

Μεγάλη σημασία δίνεται από το πρόγραμμα τόσο στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των Τοπικών Αρχών και την δημιουργία υποδομών μέσα στις Τοπικές Αρχές, όσο και στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών:

  1. Oι υπάλληλοι των Τοπικών Αρχών θα εκπαιδευτούν σε θέματα που αφορούν την διαχείριση των οργανικών – βιοδιασπώμενων απορριμμάτων, την ανακύκλωση, την χρήση και την αναβάθμιση της Βάσης Δεδομένων, τις μεθόδους παρακολούθησης της ποιότητας των πηγών των βιοδιασπώμενων απορριμμάτων καθώς και των ποσοτήτων τους.
  2. Η ενεργός συμμετοχή των πολιτών θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους από το πρόγραμμα. Θα διοργανωθούν ειδικά σεμινάρια και εκπαιδεύσεις πολιτών, τόσο στο Δήμο Αγλαντζιάς όσο και στην Κοινότητα Εργατών. Σχετικές ανακοινώσεις θα δημοσιευτούν έγκαιρα. Οι πολίτες καλούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, γιατί χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών δεν είναι δυνατή η επιτυχής διαχείριση των αστικών οργανικών απορριμμάτων.

Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τις Τοπικές Αρχές, αφού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διαχείριση των οργανικών (βιοδιασπώμενων) απορριμμάτων θα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές και δύσκολες υποχρεώσεις των Τοπικών Αρχών (οδηγία 1999/31/EC με την οποία έχει εναρμονιστεί η Κυπριακή νομοθεσία). Τόσο ο Δήμος Αγλαντζιάς όσο και η Κοινότητα Εργατών που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, θα διαθέτουν εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενημερωμένους πολίτες και θα έχουν όλα τα στοιχεία ώστε να ξεκινήσουν άμεσα την σωστή διαχείριση των οργανικών τους απορριμμάτων, μόλις αυτό ζητηθεί από την ΕΕ και την Κυβέρνηση της Κύπρου. Η μεθοδολογία που θα αναπτυχθεί από το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί, θα εισαχθεί στο Διαδίκτυο και θα είναι διαθέσιμη σε όσες Τοπικές Αρχές θελήσουν να την χρησιμοποιήσουν.

Το πρόγραμμα έχει δικοινοτικό χαρακτήρα. Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρηματοδοτηθεί από το Δικοινοτικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (χρηματοδότηση από το UNDP και το USAID μέσω της UNOPS) στην περιοχή της Λεύκας και του Ξερού με αναδόχους την Περιβαλλοντική Ένωση Λεύκας, το Δήμο Λεύκας και την Κοινότητα Ξερού. Στόχος είναι τα δύο προγράμματα να εκπονηθούν ταυτόχρονα, με κοινές δράσεις, και να υπάρξει επαφή και συνεργασία των συμμετεχόντων. Η μεθοδολογία και ο σχεδιασμός της Βάσης Δεδομένων που θα αναπτυχθούν από την επιστημονική ομάδα της ΑΚΤΗΣ θα δοθεί και στους Τουρκοκύπριους, για να μπορέσουν και αυτοί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των οργανικών – βιοδιασπώμενων απορριμμάτων τους. Ήδη έχουν γίνει τρεις συναντήσεις δικοινοτικές με ιδιαίτερη επιτυχία.

Πρόκειται για πρόγραμμα πρωτοποριακό για τα Κυπριακά δεδομένα. Δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο μέχρι σήμερα στο νησί μας. Η Κύπρος έχει αναλάβει δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη σημαντική μείωση, τα επόμενα χρόνια, των ποσοτήτων των βιοδιασπώμενων απορριμμάτων που φτάνουν στους σκυβαλλότοπους. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι μια πραγματική βοήθεια υποδομής προς την κατεύθυνση αυτή.


ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας
www.akti.org.cy
τηλ. 22 458485, φαξ 22458486

Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2004