Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

Projects

Network for a sustainable future

Network for a sustainable future

Date: 01/01/2007 – 31/12/2008

Funded by: UNDP ACT (47400- 06-004)
Role of AKTI in the project: Coordinator
Other partners: CYMEPA, Greek Cypriot NGO, KAYAD Community Centre and The Mediterranean Youth Centre (AGEM) from the Turkish Cypriot Community, the Mediterranean SOS Network from Greece and the Environmental and Cultural Heritage Conservation Association from Turkey.

Promote effective partnership among CSOs in Cyprus and the Mediterranean, EU and other countries, on environmental issues, sustainable development and stakeholder participation processes.

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ
από την by Ξένια Λοϊζίδου ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρενας

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ:

Η ιστορία των Μη Κυβερνητικών – Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στην Κύπρο είναι πολύ πρόσφατη. Στην πραγματικότητα οι ΜΚΟ δραστηριοποιήθηκαν ουσιαστικά την τελευταία δεκαετία, κυρίως σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, κοινωνικά προβλήματα, την ισότητα των φύλλων και άλλα σχετικά.

Η συνεργασία ανάμεσα σε Ελληνοκυπριακούς και Τουρκοκυπριακούς ΜΚΟ χρειάζεται ενίσχυση, υποστήριξη και την ανάπτυξη μιας άλλης νοοτροπίας που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη σχέσεων που θα αντέξουν στο χρόνο και όχι ευκαιριακών συνεργασιών στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος. Μια νοοτροπία που μέσα από τη συνεργασία θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός κοινού οράματος.

Η δικτύωση και η συνεργασία των Κυπριακών ΜΚΟ με τη Διεθνή Κοινότητα βρίσκεται επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι Κυπριακοί ΜΚΟ υποφέρουν από εσωστρέφεια: συνήθως δουλεύουν μόνοι τους και με δράσεις που περιορίζονται εντός της Κύπρου. Εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των Κυπριακών ΜΚΟ, κυρίως με την προώθηση της συμμετοχής τους σε δίκτυα και με τη μεταξύ τους δικτύωση: αυτή είναι μια από τις προκλήσεις και μια αναγκαιότητα στην νέα εποχή της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας και της παγκοσμιοποίησης. Για να μπορέσουν να μπουν σε αυτή τη νέα εποχή, οι κυπριακοί ΜΚΟ πρέπει να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, τις δεξιότητές τους και το ανθρώπινο δυναμικό που τους στελεχώνει. Πρέπει να δικτυωθούν μεταξύ τους, να αναπτύξουν μόνιμες και σταθερές συνεργασίες τόσο μεταξύ τους όσο και με οργανισμούς στο εξωτερικό.

Περίληψη του προγράμματος:

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση δράσεων για αποτελεσματική δικτύωση και ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στους Μη Κυβερνητικούς – Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς της Κύπρου (ΜΚΟ) και Οργανισμών από την Μεσόγειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη και την ενίσχυση των συμμετοχικών δράσεων της κοινωνίας των πολιτών. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του Κυπριακού Περιβαλλοντικού Φόρουμ (Cyprus Environmental Stakeholder Forum), μιας παγκύπριας πλατφόρμας που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δράση.

Η πρόταση έχει διάρκεια δύο χρόνων. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς. Κάτω από την ομπρέλα του Κυπριακού Περιβαλλοντικού Φόρουμ (CESF) το πρόγραμμα στοχεύει να δώσει στους Κυπρίους εταίρους δυνατότητες για εκπαίδευση, ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και του ανθρώπινου δυναμικού που τους στελεχώνει, των οργανωτικών ικανοτήτων τους. καθώς επίσης να αναπτύξει τέτοια δυναμική που να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία ενός Δικτύου με εκπροσώπηση ΜΚΟ από την Μεσόγειο και τον ευρωπαϊκό – διεθνή χώρο. Οι στόχοι αυτοί προωθούνται και υλοποιούνται μέσα από εφαρμοσμένες πρακτικές και δράσεις. Το πρόγραμμα έχει δομηθεί γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα, την Αειφόρο Παράκτια Ανάπτυξη. Γύρω από αυτό το θέμα αναπτύσσεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινών δράσεων με αποδέκτη την κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους (στρατηγική ενημέρωσης, εκστρατείες ενημέρωσης κλπ), διοργάνωση διαδραστικών επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, δημιουργία ηλεκτρονικών εντύπων και πολλών άλλων δράσεων που ενισχύουν το εταιρικό σχήμα και δημιουργούν τη δυναμική για διεύρυνση του δικτύου και των στόχων του.

Οι εταίροι του προγράμματος:

  1. Το Κυπριακό Περιβαλλοντικό Φόρουμ – The Cyprus Environmental Stakeholder Forum (εποπτεία του προγράμματος)
  2. ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας. Ο συντονιστής. Ελληνοκυπριακός ΜΚΟ.
  3. CYMEPA , Ελληνοκυπριακός ΜΚΟ.
  4. KAYAD Community Centre. ΤουρκοκυπριακόςΜΚΟ,
  5. The Mediterranean Youth Centre (AGEM). Τουρκοκυπριακός ΜΚΟ
  6. Mediterranean SOS Network. Ελληνικός ΜΚΟ με έδρα την Αθήνα.
  7. Εnvironmental and Cultural Heritage Conservation Association. Τουρκικός ΜΚΟ με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
  8. Την πρόταση υποστηρίζει το δίκτυο Μεσογειακών ΜΚΟ MARE.

Δράσεις του προγράμματος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες δράσεων:

  1. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών δράσεων
  2. Διαδραστικές επιμορφωτικές δραστηριότητες
  3. Δημιουργία κοινών εκδόσεων και κοινών υπηρεσιών (πχ ενημερωτικά Δελτία, Help Desk)
  4. Δράσεις για τη βιωσιμότητα του δικτύου και των συνεργασιών που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Coastal info Database

Κατεβάστε τη Βάση Παράκτιων Δεδομένων

Το πρόγραμμα στηρίζεται από την UNDP-ACT στο πλαίσιο του προγράμματος “Partnership Grant” και αποτελεί τμήμα των δράσεων της πλατφόρμας Κυπριακό Περιβαλλοντικό Φόρουμ.

Within the framework of the “Network for a sustainable future”

Workshop on Integrated Coastal Zone Management and the Role of Civil Society