Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

Projects

#Potavristou, όπου και να βρίσκεσαι, να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας!

#Potavristou, όπου και να βρίσκεσαι, να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας!

 

#potavristou τζαι φέτος!

Η δράση μετά την τεράστια επιτυχία που είχε και τις 3 χρονιές υλοποίησής της, θα επαναληφθεί και φέτος. Ο κάθε πολίτης, η κάθε παρέα μπορεί να ποταβριστεί εκεί που είναι, να μαζέψει τα σκουπίδια που βλέπει γύρω και να ανεβάσει τα δεδομένα του στην δωρεάν εφαρμογή Clean Swell (μπορείτε να την κατεβάσετε από το Play Store/App store), είτε να στείλει μήνυμα στις σελίδες της ΑΚΤΗΣ στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες από τον καθαρισμό στα δικά του κοινωνικά δίκτυα με το #potavristou. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις Οδηγίες #potavrismatos.

Όλο τον Σεπτέμβρη ποταβριζόμαστε!

Ιστορικό της δράσης

Το  #potavristou πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019. Αποτελεί μια πρωτότυπη εκστρατεία που ξεκίνησε από μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το #potavristou αποτέλεσε μια «προφητική» δράση. Σε ανύποπτο χρόνο η ομάδα του #potavristou σκέφτηκε και υλοποίησε μια ενέργεια που πετυχαίνει τον καθαρισμό των ακτών με τη συμμετοχή πολλών πολιτών/εθελοντών αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα τον συγχρωτισμό, που είναι το μεγάλο ζητούμενο στην εποχή του Covid19!

Το 2020, ο Διεθνής Οργανισμός Ocean Conservancy διοργάνωσε Παγκόσμιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη των δέκα πιο καινοτόμων δράσεων καθαρισμού ακτών για το 2019. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν εκατοντάδες προτάσεις από 130 και πλέον χώρες. Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συμμετείχε στο Διαγωνισμό με μια υποψηφιότητα που περιλάμβανε τρεις δράσεις: το #potavristou, τη διαδικασία συμμετοχικής λήψης αποφάσεων για τη μείωση των σκουπιδιών της θάλασσας DeCyDe-4 και με τους εξειδικευμένους καθαρισμούς ακτής brand surveys. Η υποψηφιότητα της ΑΚΤΗΣ με τις τρεις αυτές δράσεις, επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 πιο καινοτόμες παγκόσμια!

 

Αποτελέσματα #potavristou μέχρι σήμερα

Συγκεκριμένα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2019, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, οι διοργανωτές κάλεσαν το κοινό, όπου και αν βρισκόταν, να βοηθήσει να καθαριστούν οι θάλασσες και οι ακτές μας. Περισσότερα από 500 άτομα, τη συγκεκριμένη μέρα, ποταβρίστικαν και μάζεψαν τα σκουπίδια που βρήκαν γύρω τους, όπως πλαστικά και γυάλινα ποτήρια, μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, αναψυκτικών, δίχτυα κ.λ.π.  Συνολικά μαζεύτηκαν 5,5 τόνοι σκουπιδιών, που περίμεναν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον φαύλο κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά», ως μικροπλαστικά.

Η δράση μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε το 2019, είχε επαναληφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2020. Τα αποτελέσματα της εκστρατείας #potavristou_2020 ήταν εντυπωσιακά: 2016 εθελοντές συμμετείχαν και έστειλαν τα δεδομένα τους, από 187 τοποθεσίες στην Κύπρο και 20 τοποθεσίες στο εξωτερικό! Συλλέχθηκαν 12 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 70% ήταν πλαστικά! Επίσης έγιναν 12 εκατομμύρια προβολές σχετικά με τη δράση, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της ΑΚΤΗς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης!

Τα αποτελέσματα του Σεπτέμβριου 2021 ήταν πολύ εντυπωσιακά. 2590 εθελοντές από 114 τοποθεσίες στην Κύπρο και 63 τοποθεσίες στο εξωτερικό μάζεψαν σκουπίδια και μας έστειλαν δεδομένα! Συλλέχθηκαν 13.5 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 87% ήταν πλαστικά! Επίσης έγιναν 12 εκατομμύρια προβολές σχετικά με τη δράση στα κοινωνικά δίκτυα της ΑΚΤΗΣ, εθελοντών και οργανώσεων της Κύπρου και του εξωτερικού καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης!

Τα αποτελέσματα του Σεπτέμβριου 2022 ήταν ακομη πιο εντυπωσιακά: 2620 εθελοντές από 243 σημεία στην Κύπρο και 72 στο εξωτερικό μάζεψαν σκουπίδια και μας έστειλαν πολύτιμα δεδομένα πεδίου! Συλλέχθηκαν 16 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 86% πλαστικά! Επίσης έγιναν 12.3 εκατομμύρια προβολές σχετικά με τη δράση στα κοινωνικά δίκτυα της ΑΚΤΗΣ, εθελοντών και οργανώσεων της Κύπρου και του εξωτερικού καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης!

Οδηγίες #potavrismatos

  1. Μπορείς να συμμετέχεις ατομικά, με την παρέα σου ή με κάποιο οργανωμένο σύνολο.
  2. Όπου και να βρίσκεσαι είτε αραχτά στην παραλία, είτε σε σκάφος, άπλωσε το χέρι σου και … #potavristou! Μάζεψε ό,τι σκουπίδι βλέπεις γύρω σου. Αν είσαι σε σκάφος, μάζεψε ό,τι σκουπίδι επιπλέει. Αν θέλεις, βέβαια, μπορείς να επεκταθείς και να κάνεις ένα πιο εκτενή καθαρισμό ακτής!
  3. Χώρισε σε ομάδες και μέτρησε πόσα σκουπίδια μάζεψες: π.χ. τόσα πλαστικά ποτηράκια, τόσες μπουκάλες, τόσες γόπες τσιγάρων, τόσες σακούλες
  4. Βγάλε τα φωτογραφία.
  5. Ανέβασε τη φωτογραφία στο Twitter /Instagram, με #potavristou, #teamocean και #akti, μαζί με τις πληροφορίες για τα σκουπίδια που μάζεψες, που είσαι (τοποθεσία) και πόσα άτομα συμμετείχατε στο συγκεκριμένο καθαρισμό.
  6. Μπορείς να κατεβάσεις και να χρησιμοποιήσεις την δωρεάν εφαρμογή “Clean Swell” που ανέπτυξε το Ocean Conservancy για αυτό τον λόγο (μπορείτε να την κατεβάσετε από το Play Store/App store).
  7. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός σου στο Instagram είναι ιδιωτικός (private), οπότε δεν θα μπορούμε και να εντοπίσουμε τα # hashtag σου, τότε  ανέβασέ τα στο facebook, στην προσωπική σου σελίδα με tag ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre ή στη σελίδα της ΑΚΤΗΣ κατευθείαν ή στείλε μας μήνυμα με τον Messenger! Η ενέργεια αυτή είναι σημαντική για το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, αφού έτσι θα γίνει εφικτό να καταγραφούν δεδομένα πεδίου και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και θα ακολουθήσουν στο μέλλον.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα!
  8. Τι θα κάνεις τα σκουπίδια που μαζέψες?
  • Αν βρίσκεσαι σε ερημική παραλία, πάρε τα μαζί σου!
  • Αν βρίσκεσαι σε παραλία λουομένων, βάλε τα στους κάδους ανακύκλωσης (κάδοι για PMD υπάρχουν αρκετοί).
  • Αν βρίσκεσαι σε σκάφος, βγάλε τα στο πλησιέστερο λιμανάκι, στους αντίστοιχους κάδους.

 

 

Από πέρσι όπου η πανδημία του ιού έχει προκαλέσει και μέγα τσουνάμι πλαστικής πανδημίας η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή γίνεται ακόμη πιο σημαντική.

 

Γι’ αυτό … #potavristou, όπου και να βρίσκεσαι, να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας! 

 

Το ποτάβρισμα οφελεί γενικά την υγεία …#potavristou …μπορείς!