Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

Έρευνα: Χαρτογραφώντας τον… σεξισμό (Λάρνακα)
Dec 19

Έρευνα: Χαρτογραφώντας τον… σεξισμό (Λάρνακα)

18 Δεκεμβρίου: 40η επέτειος από την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διακρίσης κατά των Γυναικών

Οδοί με γυναικεία ονόματα σε ανεπάρκεια και στον Δήμο Λάρνακας!

Με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό γυναικείων ονομάτων σε οδούς εμφανίζεται και η Λάρνακα.

Με αφορμή την 40ή επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών, από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, επέκτεινε την πρωτότυπη έρευνά του που ξεκίνησε από τη Λευκωσία (η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο), εξετάζοντας πόσοι δρόμοι της Λάρνακας φέρουν ονόματα σύγχρονων γυναικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ονοματοδοσία σύγχρονων Κύπριων γυναικών. Αφορμή για την έρευνα αυτή στάθηκε αντίστοιχη έρευνα που υλοποίησε ο συνεργαζόμενος με την ΑΚΤΗ οργανισμός της Λιθουανίας «Centre for equality advancement».

Τα αποτελέσματα:

Από ένα σύνολο 1088 δρόμων, η Λάρνακα έχει αφιερώσει το 51,65% σε αντρικές προσωπικότητες (συμπ. αρχαίων ονομάτων, αρχαίων θεοτήτων, θρησκευτικών ονομάτων και σύγχρονων αντρών). Αντίθετα, μόλις το 9,66% έχει αφιερωθεί σε γυναίκες (συμπ. αρχαίων ονομάτων, αρχαίων θεοτήτων, θρησκευτικών ονομάτων και σύγχρονων γυναικών). Το υπόλοιπο 38,69% αντιστοιχεί σε άλλες ονομασίες, όπως σημαντικές ιστορικές ημερομηνίες, γεωγραφικοί προσδιορισμοί, ιδέες/έννοιες όπως ειρήνη, ελευθερία κ.ά.

Σε μια βαθύτερη ανάλυση, ψάχνοντας τις οδούς με όνομα σύγχρονων γυναικών βλέπουμε ότι το ποσοστό αυτό πέφτει στο 2,02% (στους σύγχρονους άνδρες αντιστοιχεί το 34,47%). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν αναλυτικά τα στοιχεία για τις σύγχρονες γυναίκες -Κύπριες και μη- όπως και για τους σύγχρονους άντρες – Κύπριους και μη. Μόλις το ¼ των δρόμων με ονομασία αφιερωμένη σε σύγχρονες γυναίκες αφορά Κύπριες. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 0,5% από το σύνολο των δρόμων της Λάρνακας, μόλις 5 δρόμοι. Από το σύνολο των σύγχρονων γυναικών στην Πάφο, 1 στους 2 δρόμους έχει λάβει όνομα από σύγχρονη Κύπρια γυναίκα, ενώ στη Λευκωσία η αντίστοιχη αναλογία είναι λιγότερες από 1 στις 7 οδούς. Όσον αφορά την ονοματοδοσία δρόμων από συγχρόνους Κύπριους άντρες, η Λάρνακα λαμβάνει ποσοστό 39%, η Πάφος 59% και η Λευκωσία 44% από το σύνολο των σύγχρονων αντρών.

Όπως στους μηχανισμούς εξουσίας στη νήσο κυριαρχεί η ανδρική παρουσία, έτσι και εδώ! Η ανδροκρατούμενη κοινωνία μας αντικατοπτρίζεται πολύ εύγλωττα στα ονόματα των δρόμων της Λάρνακας, της Πάφου και της Λευκωσίας! Η έρευνά μας θα συνεχιστεί και στην πόλη της Λεμεσού.

Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά μας, κορίτσια και αγόρια.

  • Archives