Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

Ξένια Λοϊζίδου, η iconic Κύπρια γυναίκα της δεκαετίας
Nov 1

Ξένια Λοϊζίδου, η iconic Κύπρια γυναίκα της δεκαετίας

 

Άρθρο από AvantGarde:

 

Με αφορμή τη θαυμάσια πρωτοβουλία potavristou για μάζεμα των σκουπιδιών από τις ακτές μας, Digital Agenda με την ακτομηχανικό Δρ. Ξένια Λοϊζίδου

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς για το πολυσχιδές έργο και τη θαυμαστή δράση και πολύ κυριολεκτικά παγκόσμια συνεισφορά της Kύπριας ακτομηχανικού Δρ. Ξένιας Λοϊζίδου;

Σίγουρα δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό που το 2016 βραβεύτηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας ως «Πρότυπο Γυναίκα της Δεκαετίας», στο πλαίσιο του τότε Παγκόσμιου Γυναικείου Οικονομικού Φόρουμ, με 1500 συμμετέχοντες από 107 χώρες.

“Iconic Women of the Decade in Business and leadership Contributing to a better world” ήταν ο πλήρης τίτλος του τόσο κολακευτικού αυτού βραβείου.

Συμπτωματικό δεν θα είναι ούτε το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 ανακηρύχθηκε «Πρέσβειρα των Μεσογειακών Ακτών»!

Αν και, όπως συνεπώς αντιλαμβάνεστε, οι αφορμές για μία κουβέντα μαζί της θα ήταν άπειρες, στο στούντιο της Digital τις προάλλες την προσκαλέσαμε με αφορμή την πρωτοβουλία potavristou: Τη φετινή δράση από την ΑΚΤΗ με το ευφάνταστο σλόγκαν #potavristou και φέτος! – Ιτς ε πλάστικ παντέμικ ττου, που ως προφανή στόχο έβαλε το αποτελεσματικό μάζεμα των σκουπιδιών από τις ακτές μας.

Digital Agenda λοιπόν με την κ. Ξένια Λοϊζίδου:

 

 

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Πάφο, η  κ. Ξένια Λοϊζίδου έχει δουλέψει σε περισσότερες από 50 χώρες, για τις θάλασσες ολόκληρου του πλανήτη, έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ομάδες ειδικών ενώ συγκαταλέγεται στις πρώτες επιστημόνισσες στην Ευρώπη που αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα του προβλήματος με τα σκουπίδια στη θάλασσα, 15 ολόκληρα χρόνια πριν.

Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές από το Imperial College του Λονδίνου στην Ακτομηχανική και με διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα τη συμμετοχική διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των κοινόκτητων πόρων, η κ. Λοϊζίδου εργάζεται επιπλέον, σε εθελοντική βάση, ως πρόεδρος του Δ.Σ στο Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Ενός κυπριακού οργανισμού που, είκοσι περίπου χρόνια πριν, πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του και για τον οποίο σήμερα μιλάει με μεγάλη αγάπη και έχοντας δικαιολογημένα εισπράξει ισχυρή ηθική ικανοποίηση από τις δράσεις του.

Βασικά αντικείμενα της ερευνητικής και επαγγελματικής της δραστηριότητας είναι η παράκτια και θαλάσσια δυναμική, η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και της παράκτιας μορφολογίας, η κλιματική αλλαγή, η υποστήριξη της διαδικασίας λήψεως αποφάσεων, η πολιτική και οι στρατηγικές σε θέματα γαλάζιας ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, καθώς και η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση potavristou, όταν είχε πραγματοποιηθεί το 2019 για πρώτη φορά είχε συμπεριληφθεί ανάμεσα στις 10 πιο καινοτόμες δράσεις παγκοσμίως, στο πλαίσιο διαγωνισμού από τον Διεθνή Οργανισμό Ocean Conservancy.

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2019, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, οι διοργανωτές κάλεσαν το κοινό, όπου κι αν βρισκόταν, να βοηθήσει να καθαριστούν οι θάλασσες και οι ακτές μας.

Περισσότερα από 500 άτομα, τη συγκεκριμένη μέρα, ποταβρίστικαν και μάζεψαν τα σκουπίδια που βρήκαν γύρω τους, όπως πλαστικά και γυάλινα ποτήρια, μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, αναψυκτικών, δίχτυα κ.λ.π.  Συνολικά μαζεύτηκαν 5,5 τόνοι σκουπιδιών, που, όπως με παραστατικότητα περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση  «περίμεναν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον φαύλο κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά» ως μικροπλαστικά».

Η κ. Λοϊζίδου προέβη προσφάτως και σε πολύ χρήσιμες παρεμβάσεις για την πετρελαιοκηλίδα που απείλησε τις ακτές μας.

  • Archives