Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Συνεργασία ΑΚΤΗΣ με Τμήμα Αλιείας
Jun 9

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Συνεργασία ΑΚΤΗΣ με Τμήμα Αλιείας

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών τιμά το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ ανακοινώνοντας τη συνεργασία του με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) στην αξιολόγηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η παρακολούθηση των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιτρέπει την αναγνώριση των πηγών, δηλαδή από πού προέρχονται τα απορρίμματα, ώστε να εφαρμοστούν στοχευμένα μέτρα και συγκεκριμένες λύσεις που να στοχεύουν στη μείωση τους.
Προστίθεται ότι υπό την επιστημονική επίβλεψη του Κέντρου Μελετών και Έρευνας, ΑΚΤΗ, υλοποιήθηκε η πρώτη παγκύπρια ερευνητική προσπάθεια για συλλογή, καταμέτρηση και καταγραφή των παράκτιων θαλάσσιων απορριμμάτων.

Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα, σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών θα υποβληθούν ως επίσημα δεδομένα της Κύπρου για την Οδηγία-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, αναφέρεται. Σε συνδυασμό με στοιχεία που θα συλλεχτούν στο μέλλον από τις ίδιες παραλίες, σημειώνεται ότι θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας πολιτικών, όπως η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και άλλες πρακτικές που συμβάλλουν στη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Η Διευθύντρια του ΤΑΘΕ, κα. Μαρίνα Αργυρού δήλωσε ότι «η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης και κατ’ επέκταση των αντίστοιχων απορριμμάτων και όχι μόνο, πρέπει να αποτελεί συνειδητή προτεραιότητα μας τόσο προς τις υφιστάμενες αλλά και στις μελλοντικές γενιές, αφού η προστασία και διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι ευθύνη και δικαίωμα όλων μας».

H Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΚΤΗΣ, Δρ. Ξένια Ι. Λοϊζίδου, είπε ότι «μέσα από τη συνεργασία όλων μας, στηριγμένοι σε πραγματικά δεδομένα πεδίου και σοβαρή επιστημονική ανάλυση, μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται και να στοχεύσουμε αποτελεσματικά στη μείωση της πλαστικής ρύπανσης. Γιατί οι θάλασσες μας έχουν γίνει σούπες πλαστικών και αυτό είναι πολύ κακό».

Επισημαίνεται ακόμη πως η Οδηγία-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική (2008/56/ΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας ο βασικός σκοπός είναι η επίτευξη Καλής Περιβαλλοντικής Κατάστασης, απαιτεί την ανά τακτά διαστήματα παρακολούθηση των θαλάσσιων απορριμμάτων με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις δεδομένων που δίνουν αυτές τις πληροφορίες.

 

Δημοσιεύσεις:

BRIEF

OFFSITE NEWS

O TAXYDROMOS24

CNA

 

 

 

 

 

  • Archives