Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

«𝐙𝐞𝐫𝐨 𝐖𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐁𝐞𝐚𝐜𝐡»: Τι προσφέρει σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν
Nov 1

«𝐙𝐞𝐫𝐨 𝐖𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐁𝐞𝐚𝐜𝐡»: Τι προσφέρει σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν

 

Άρθρο από Brief Cyprus:

Ουσιαστική προστιθέμενη αξία στις παράκτιες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Zero Waste Beach»

 

  • 210 μέλη αριθμεί το «Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων» που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του Προγράμματος 
  • Καλούνται όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Δίκτυο να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ
«Το Πρόγραμμα Zero Waste Beach μας έχει βοηθήσει αφάνταστα τόσο για σκοπούς προώθησης της εταιρείας μας στους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι έχουν γίνει πολύ απαιτητικοί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τις πρακτικές και δεσμεύσεις μας στα περιβαλλοντικά θέματα, όσο και στην ευαισθητοποίηση του προσωπικού μας να χειρίζεται τα θέματα αυτά, με την σοβαρότητα που τους αρμόζει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος Τμήματος Ποιότητας του Ομίλου KANIKA HOTELS & RESORTS κος Βασίλης Πανταζής.
Το πρωτοποριακό και συνάμα ουσιαστικό πρόγραμμα «Zero Waste Beach», υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια, από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και την Coca-Cola HBC Κύπρου. Ο στόχος του είναι απλός, να κινητοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, το κοινό αλλά και οι επιχειρήσεις, στη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης. Μέσω του Δικτύου που έχει δημιουργήσει στηρίζει 210 παράκτιες επιχειρήσεις προωθώντας βιώσιμες πρακτικές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

 

 

Το «Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων» απευθύνεται σε μικρές (απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα προσωπικό) αλλά και μεσαίες-μεγάλες (πέραν των 250 ατόμων προσωπικό) παράκτιες επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες κτλ. Οι εθελοντές της ΑΚΤΗΣ ενημερώνουν και συμβουλεύουν τα μέλη πως μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τα πλαστικά απόβλητα, ενώ έχουν επίσης τη δυνατότητα, να συμμετέχουν σε δράσεις, αλλά και στον τελικό διαγωνισμό του Προγράμματος «Zero Waste Beach Champions» για ανακήρυξη των καλύτερων πρακτικών Παγκύπρια στη βάση τεσσάρων κριτηρίων: περιβαλλοντική υπευθυνότητα, κοινωνική ευθύνη, καινοτομία και βιωσιμότητα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Πανταζής, «εμείς, σε όλα τα ξενοδοχεία μας εφαρμόζουμε συστήματα ποιότητας, ένα από αυτά είναι το πρότυπο διαχείρισης Περιβάλλοντος ISO14000, μέσω του οποίου γίνεται συλλογή και διαχείριση στερεών αποβλήτων. Με τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα, ωστόσο, πήραμε το έναυσμα για να βγούμε προς τα έξω και να επικοινωνήσουμε με το ευρύ κοινό, στέλνοντας το μήνυμα ότι επιβάλλεται όλοι να ενώσουμε χέρια και να δράσουμε για το καλό του Περιβάλλοντος. Ως μία Εταιρεία που συμμετέχει και έχει επωφεληθεί ουσιαστικά, προτρέπουμε και τις υπόλοιπες εταιρείες να συμβληθούν στο Δίκτυο του Zero Waste Beach, γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλά. Σήμερα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τόσο ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί πραγματικά για το Περιβάλλον, αλλά και όλες οι Εταιρείες Παγκύπρια, να συμβάλουν στην προσπάθεια μας για προστασία του πλανήτη μας», κατέληξε ο κ. Πανταζής.
Έχουν ήδη βραβευθεί αρκετές επιχειρήσεις για τις καινοτόμες και ουσιαστικές δράσεις τους μέχρι σήμερα και οι εκπρόσωποι τους δηλώνουν κατενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα που έχει φέρει στους οργανισμούς τους η συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

 

Η Γενική Διευθύντρια του Atlantic Santa Napa Hotel  κυρία Ελευθερία Παπαπέτρου, δήλωσε ότι «το 2017 είχαμε εκφράσει σαν επιχείρηση την ανάγκη να προσθέσουμε και εμείς το λιθαράκι μας για την προστασία του Περιβάλλοντος. Ο ενθουσιασμός της ομάδας ήταν αυτό που βοήθησε αφάνταστα στην επίτευξη του στόχου μας. Εδώ και 4 χρόνια το ξενοδοχείο μας έχει κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη χρήση πλαστικού αλλά και άλλων περιβαλλοντικών δράσεων. Η συμμετοχή μας στο Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων, προσέφερε αφενός μεγάλη ηθική ικανοποίηση στο προσωπικό και στη διεύθυνση για την προσφορά μας προς το περιβάλλον και αφετέρου, στην εταιρεία για την εξοικονόμηση κόστους από τις ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Επιπλέον, μια και οι πλείστοι ταξιδιώτες σήμερα επιλέγουν ξενοδοχεία που επιδεικνύουν δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπως είναι οι Σκανδιναβοί και οι Γερμανοί, το ξενοδοχείο μας έχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις τους».  Καταλήγοντας, η κα Παπαπέτρου ανέφερε ότι: «Ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, καλούμε κι άλλες επιχειρήσεις να γίνουν Μέλη του Δικτύου και να ενισχύσουν την μεγάλη προσπάθεια στη μάχη κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθήκον όλων μας».

Εκ μέρους του εστιατορίου «ΠΑΣ ΤΟ ΚΥΜΑ» (Kατηγορία Μικρών Επιχειρήσεων), η συν-ιδιοκτήτριά του, κα Ευτυχία Ευαγγέλου-Αρέστη δήλωσε ότι: «για τα θέματα ανακύκλωσης ήμουν πάντοτε ευαισθητοποιημένη. Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρθηκα για το Πρόγραμμα και αποφάσισα να συμμετέχουμε ως εστιατόριο στο Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων του Zero Waste Beach. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από τη συμμετοχή μας στο Πρόγραμμα ήταν πολύ θετικές και βοηθητικές, ενώ αποτέλεσε και την κινητήριο δύναμη για την ενεργή συμμετοχή του προσωπικού μας στα θέματα ανακύκλωσης.  Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι όλος ο κόσμος ευαισθητοποιημένος σε σχέση με το Περιβάλλον. Έτσι, με έναυσμα τη συμμετοχή μας στο Δίκτυο, το προσωπικό ευαισθητοποιήθηκε και πλέον συνεχίζουν την ανακύκλωση και στα σπίτια τους. Η βράβευση ήταν απλά η ανταμοιβή των κόπων μας και μας έδωσε περαιτέρω ώθηση για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και θέληση το Περιβάλλον».

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο, έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, το οποίο ενημερώνει για τις δυνατότητες που δίνει το Δίκτυο, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να γίνουν περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνες. Τα μέλη του Δικτύου, εμφανίζονται στον χάρτη των Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων που έχει δημιουργήσει η ΑΚΤΗ.Το «Zero Waste Beach» έχει επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα λήψης σοβαρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος. Συγκεκριμένα, από το 2018 μέχρι το 2021, μέσα από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, συγκεντρώθηκαν περίπου 1627 τόνοι απορριμμάτων, σε στενή συνεργασία με 18 Τοπικές Αρχές, τις επιχειρήσεις – Μέλη του Δικτύου και 44 φορείς του Δημόσιου τομέα και τη συμμετοχή 1229 εθελοντών.

 

  • Archives