Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

H AKTH στο Μόντε Κάρλο του Μονακό για το πρόγραμμα BeMed
Apr 5

H AKTH στο Μόντε Κάρλο του Μονακό για το πρόγραμμα BeMed

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τη σταδιακή απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021 στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η συγκυρία αυτή συνέπεσε με την Εβδομάδα Ωκεανών που διεξάγεται κάθε χρόνο στα πλαίσια του προγράμματος Beyond Plastic Mediterranean (BeMed) στο Πριγκηπάτο του Μονακό, στο Μόντε Κάρλο, με διοργανωτή το Prince Albert II of Monaco Foundation, σε συνεργασία με τους οργανισμούς MAVA Foundation, IUCN, Tara Expeditions και Surfrider Foundation Europe. Σκοπός του BeMed είναι η δημιουργία ενός δικτύου με φιλόδοξους οργανισμούς και άτομα που έχουν σαν σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων και έργων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετείχαν ήταν οι Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Μαρόκο, Λίβανος, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Τουρκία και Κύπρος.

Η Κύπρος αν και μικρή χώρα έχει επάξια αντιπροσωπευθεί από τέσσερις οργανισμούς [1] AKTH Κέντρο Μελετών και Έρευνας [1] Together Cyprus σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, [3] Φίλοι της Γης Κύπρου,  και [4] Cyprus Sustainable Tourist Initiative κατατάσσοντάς την στη πρώτη θέση με τα πλέον καινοτόμα έργα που θα αναπτυχθούν εντός των επόμενων ετών.

Εκπρόσωποι των οργανισμών έχουν προσκληθεί και φιλοξενηθεί στο Μόντε Κάρλο, παρουσιάζοντας τόσο τα τρέχων προγράμματα και την κατάσταση της Κύπρου σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα καθώς και τα έργα που θα αναπτυχθούν μέσω του προγράμματος BeMed, στον Πρίγκηπα Αλβέρτο ΙΙ.

 

Εκπρόσωποι των Κυπριακών αποστολών με τον πρίγκηπα Αλβέρτο ΙΙ του Μονακό

Οι πιο πάνω οργανισμοί, πέραν των προγραμμάτων που θα αναπτύξουν μεμονωμένα, έχουν θέσει γερές βάσεις για μια συνεχή και στενή συνεργασία για την εδραίωση ενός εθνικού δικτύου για  αντιμετώπιση και πρόληψη της ρύπανσης από τα πλαστικά απόβλητα μίας χρήσης.

#TeamCyprusAgainstPlasticPollution

Από αριστερά – Γιάννα Ορφανίδου (CSTI), Αναστασία Κοραή (Φίλοι της Γης Κύπρου), Φίλιππος Δρουσιώτης (CSTI), Δήμητρα Ορθοδόξου (AKTH), Ανδρέας Αγγελή (Together Cyprus), Κυριάκος Σιακαλλής (Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος)

  • Archives