Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

Dec 17

SHAPE – Shaping Sustainable Lifestyles among EU citizens

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ 1ης και 6ης Δεκεμβρίου 2010 σειρά εργαστηρίων στο πλαίσιο του έργου SHAPE το οποίο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘Europe for Citizens’ με θέμα τα καταναλωτικά πρότυπα των Ευρωπαίων πολιτών και τη μετάβαση σε ένα πιο αειφόρο μοντέλο κοινωνιών. Στα εργαστήρια συμμετείχαν πέραν των 50 νέων από 9 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην συνάντηση συμμετείχαν και Κύπριοι νέοι από τον περιβαλλοντικό οργανισμό ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας (ο οποίος συμμετέχει ως εταίρος στο έργο), τον Δήμο Λευκωσίας και την Κοινότητα Κουκλιών.

Ο γενικότερος στόχος ήταν η στήριξη των Ευρωπαϊκών μη- κυβερνητικών οργανισμών και των τοπικών αρχών που συμμετέχουν στο έργο ώστε να προωθήσουν ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής. Οι εταίροι του έργου κλήθηκαν να εξετάσουν τις προκλήσεις για την επίτευξη ενός αειφόρου τρόπου ζωής. Τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση σχετίζονταν με την εξοικονόμηση και την αειφόρο διαχείριση φυσικών πόρων, τα οικολογικά μέσα μετακίνησης, την εκπαίδευση, τις καταναλωτικές συνήθειες καθώς και τα σύγχρονα καταναλωτικά πρότυπα που προωθούνται μέσω των ΜΜΕ.

Η παρουσίαση της Κυπριακής ομάδας εστίασε στο υδατικό πρόβλημα και στα μέτρα αντιμετώπισής του, με στόχο την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού. Η ενημέρωση από την Κυπριακή ομάδα εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκύπριας εκστρατείας που υλοποιεί η ΑΚΤΗ σε συνεργασία με το Τουρκοκυπριακό Επιμελητήριο Μηχανικών Περιβάλλοντος με τίλτο “Εκστρατεία ενημέρωσης για τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης του νερού”. Η εκστρατεία ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και με την υποστήριξη του UNDP-ACT.

Οι εταίροι του SHAPE είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, σε ότι αφορά στην κατανάλωση και διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω καλλιτεχνικών δημιουργιών. Τα συμπεράσματα της συνάντησης και τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μοναστηράκι στην Αθήνα προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

  • Archives