Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

Projects

2005 ENVIRONMENT DAY

2005 ENVIRONMENT DAY

Date: 5 June 2005

Funded by: Bi-communal Development Programme, funded by USAID and UNDP and executed by UNOPS
Role of AKTI in the project: Coordinator
Other partners: KAYAD Community Centre from the Turkish Cypriot Community

World Environment Day Green Cities – Plan for the Planet!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 2005

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

5 Ιουνίου 2005

Η ΑΚΤΗ σε συνεργασία με τον Τουρκο-Κυπριακό οργανισμό KAYAD Community Centre διοργάνωσαν μια σειρά από δραστηριότητες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Οι εορτασμοί στις δύο κοινότητες περιλάμβαναν δράσεις και εκδηλώσεις οι οποίες αναδείκνυαν περιβαλλοντικά θέματα ζωτικής σημασίας και οι οποίες κορυφώθηκαν την Κυριακή 5 Ιουνίου 2005 (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος).

Μέσω της ανάπτυξης κοινών δραστηριοτήτων, στόχος της διοργάνωσης ήταν η ενθάρρυνση των πολιτών της Κύπρου στη δημιουργία περισσότερο «πράσινων» πόλεων και η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την περεταίρω ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων. Η Κύπρος είναι ένα νησί απίστευτου φυσικού κάλλους το οποίο πρέπει να προστατευθεί. Για την επίτευξη του στόχου αυτού και σε συνεργασία με την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, η καμπάνια αυτή στόχευε στην αντιμετώπιση δύο σημαντικών προκλήσεων: την ευαισθητοποίηση του κοινού για το φυσικό περιβάλλον και την  ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη σύσφιξη των σχέσεων και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Αποτελεί μία από τις κύριες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών σε παγκόσμιο επίπεδο για την ενημέρωση σε θέματα περιβάλλοντος και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Για το 2005 κεντρικό θέμα των εορτασμών ήταν οι πράσινες πόλεις! Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από το συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών το 1972 με την ευκαιρία του συνεδρίου για το Ανθρώπινο Περιβάλλον στη Στοκχόλμη. Την ίδια ημέρα σχετικό ψήφισμα οδήγησε στη δημιουργία του UNEP.
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην Κύπρο

Η ΑΚΤΗ σε συνεργασία με τη CYMEPA και τον Τουρκοκυπριακό οργανισμό KAYAD Community Centre διοργανώσαν την Κυριακή 5 Ιουνίου 2005  μία γιορτή στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Fulbright Centre (πράσινη ζώνη) στη Λευκωσία με τη συμμετοχή 200 Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι εορτασμοί περιλάμβαναν έκθεση φωτογραφίας, επίδειξη συστημάτων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, προβολή ενημερωτικών σποτ, μουσική, ζωγραφική προσώπου κτλ. Επιπλέον, ποδήλατα και  σκούτερ δόθηκαν στους τυχερούς νικητές παιδικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών.

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού θέματος για το έτος 2005 «Πράσινες Πόλεις», ζητήματα όπως  η διατήρηση της καθαριότητας στην γειτονιά και η σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσιάστηκαν μέσω των δραστηριοτήτων που αναπτυχθήκαν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες και τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη «πράσινων» πόλεων
Άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Άρθρα σε εφημερίδες

Τα εξής άρθρα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της Κύπρου:

  • Θέλω τη γειτονιά μου καθαρή και πράσινη
  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2005 – Πράσινες πόλεις…η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

Περίπατοι στη φύση

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Μόρφου και τον οργανισμό KAYAD Community Centre πραγματοποιήθηκαν περίπατοι στη φύση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο πρώτος περίπατος έλαβε χώρα στο δασικό πάρκο Αθαλάσσας την Ημέρα της Μητέρας (Κυριακή, 8 Μαΐου 2005), το μοναδικό δασικό πάρκο που έχει απομείνει στη Λευκωσία στο οποίο μπορεί κανείς να περπατήσει μέσα στην πόλη. Η μέρα ξεκίνησε με μια επίσκεψη το πρωί στο βοτανικό κήπο του πάρκου Αθαλάσσας συνοδεία ενός ειδικού για την πανίδα και την χλωρίδα της Κύπρου. Έπειτα, ακολούθησε ο περίπατος στο δάσος, πικ-νικ με γεύμα, χορό, τραγούδια και πολύ γέλιο!

Ο Μιχάλης Λοϊζίδης, ειδικός σε θέματα οικιακών απορριμμάτων πραγματοποίησε μια ομιλία σχετικά με αυτό το θέμα και ανέφερε τρόπους τους οποίους ο καθένας θα μπορούσε να ακολουθήσει για την μείωση της ποσότητας αυτών των απορριμμάτων. Ακολούθως, 60 περίπου γυναίκες από τις δύο κοινότητες αντάλλαξαν εμπειρίες και συμβουλές για την καθαριότητα στο σπίτι.

Ο δεύτερος περίπατος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 70 περίπου γυναικών στα Κάρμια της Κυρήνειας το Σάββατο 14 Μαΐου 2005, ένα χωριό με πολλούς φυσικούς περίπατους. Εκεί ένας ειδικός πραγματοποίησε μία διάλεξη σχετικά με τα φυτά και τα δέντρα της Κύπρου που ευδοκιμούν στη περιοχή.  Ακολούθησε γεύμα με τραγούδι, χορό και συζήτηση για το θέμα των οικιακών απορριμμάτων

Στους δύο περίπατους που διοργανωθήκαν,  διανεμήθηκαν στις συμμετέχουσες φωτογραφικές μηχανές για τις ανάγκες σχετικής έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάστηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2005. Η έκθεση είχε τίτλο «Το περιβάλλον μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας»

Και οι δύο περίπατοι στέφθηκαν με επιτυχία και έθεσαν τις βάσεις για την δημιουργία νέων φιλικών σχέσεων μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν ανεξάρτητα από το πρόβλημα της χρήσης διαφορετικής γλώσσας από τις δύο κοινότητες.
Παιδικός διαγωνισμός

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, διοργανώθηκε ένας παιδικός διαγωνισμός με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα σεβασμού του περιβάλλοντος. Ποδήλατα και σκούτερ δόθηκαν ως βραβεία από την ΑΚΤΗ στους ακόλουθους τυχερούς νικητές: Ανδρέας Γεωργάκης,  Μαρία Θεοφάνους, Κώστας Βασιάδης, Ανδρέας Μάρκου, Ελένη Χατζηανδρέου Said Hezz-Abey, Κωνσταντίνα Αθανασίου, Γιώργος Προκοπίου, Νεφέλη Νεοφύτου, Βαγγέλης Τρικούπης, Τατιάνα Οικονομίδου. Συγχαρητήρια στους νικητές καθώς και σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στο διαγωνισμό!

Συνολικά, 253 συμμετοχές ελήφθησαν 83% των οποίων ήταν σωστές. Η ερώτηση με τις περισσότερες λάθος απαντήσεις ήταν: Τι είναι το «Κομπόστ» από οργανικά απορρίμματα; Η σωστή απάντηση είναι : Το «Κομπόστ» είναι λίπασμα από φύλλα που ενισχύει την ποιότητα του εδάφους και το οποίο παράγεται από την επεξεργασία (οικιακών) οργανικών απορριμμάτων.

Mε την υποστήριξη του Δικοινοτικού Προγράμματος Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από το USAID και το UNDP και εκτελείται από το UNOPS