Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

Projects

#Potavristou, όπου και να βρίσκεσαι, να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας!

#Potavristou, όπου και να βρίσκεσαι, να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας!

 

Παγκόσμιο Βραβείο από τον Διεθνή Οργανισμό Ocean Conservancy πήρε η ομάδα διοργάνωσης της δράσης #potavristou. Το  #potavristou πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2019. Αποτελεί μια πρωτότυπη εκστρατεία που ξεκίνησε από μια αυθόρμητη πρωτοβουλία πολιτών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ocean Conservancy διοργάνωσε Παγκόσμιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη των δέκα πιο καινοτόμων δράσεων καθαρισμού ακτών για το 2019. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν εκατοντάδες προτάσεις από 130 και πλέον χώρες. Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συμμετείχε στο Διαγωνισμό με μια υποψηφιότητα που περιλάμβανε τρεις δράσεις: το #potavristou, τη διαδικασία συμμετοχικής λήψης αποφάσεων για τη μείωση των σκουπιδιών της θάλασσας DeCyDe-4 και με τους εξειδικευμένους καθαρισμούς ακτής brand surveys. Η υποψηφιότητα της ΑΚΤΗΣ με τις τρεις αυτές δράσεις, επιλέχθηκε ανάμεσα στις 10 πιο καινοτόμες παγκόσμια!

Στις 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, οι διοργανωτές κάλεσαν το κοινό, όπου και αν βρισκόταν, να βοηθήσει να καθαριστούν οι θάλασσες και οι ακτές μας. Περισσότερα από 500 άτομα, τη συγκεκριμένη μέρα, ποταβρίστικαν και μάζεψαν τα σκουπίδια που βρήκαν γύρω τους, όπως πλαστικά και γυάλινα ποτήρια, μπουκάλια, σακούλες, συσκευασίες τροφίμων, αναψυκτικών, δίχτυα κ.λ.π.  Συνολικά μαζεύτηκαν 5,5 τόνοι σκουπιδιών, που περίμεναν τις πρώτες νεροποντές για να ξεκινήσουν τον φαύλο κύκλο τους, να φτάσουν στη θάλασσα και να επιστρέψουν στη ζωή μας «εκδικητικά», ως μικροπλαστικά.

Η δράση μετά την τεράστια επιτυχία του 2019, έχει επαναληφθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου του 2020. Τα αποτελέσματα της εκστρατείας #potavristou_2020 ήταν εντυπωσιακά: 2016 εθελοντές συμμετείχαν και έστειλαν τα δεδομένα τους, από 187 τοποθεσίες στην Κύπρο και 20 τοποθεσίες στο εξωτερικό! Συλλέχθηκαν 12 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 70% ήταν πλαστικά! 12 εκατομμύρια προβολές σχετικά με τη δράση, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της ΑΚΤΗς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης!

 

Προφητικό το #potavristou

Αξίζει να σημειωθεί ότι το #potavristou αποτέλεσε μια «προφητική» δράση. Σε ανύποπτο χρόνο η ομάδα του #potavristou σκέφτηκε και υλοποίησε μια ενέργεια που πετυχαίνει τον καθαρισμό των ακτών με τη συμμετοχή πολλών πολιτών/εθελοντών αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα τον συγχρωτισμό, που είναι το μεγάλο ζητούμενο στην εποχή του Covid19!

 

👉 #potavristou ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

Η δράση μετά την περσινή της επιτυχία, θα επαναληφθεί και φέτος. Ο κάθε πολίτης, η κάθε παρέα μπορεί να ποταβριστεί εκεί που είναι, να μαζέψει τα σκουπίδια που βλέπει γύρω και να ανεβάσει τα δεδομένα του στην εφαρμογή  είτε να στείλει στις σελίδες της ΑΚΤΗΣ στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης μπορεί να ανεβάσει φωτογραφίες από τον καθαρισμό στα δικά του κοινωνικά δίκτυα με το #potavristou.  Φέτος που η πανδημία του ιού έχει προκαλέσει και μέγα τσουνάμι πλαστικής πανδημίας η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Η αύξηση στη χρήση πλαστικών ξεπερνά το 50% σε σχέση με πέρσι.

#Potavristou, όπου και να βρίσκεσαι, να καθαρίσουμε τις θάλασσες και τις ακτές μας!  Όλο τον Σεπτέμβρη ποταβριζόμαστε! Η δράση θα κορυφωθεί στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

 

#potavristou ..παντού!

 

Οδηγίες Ποταβρίσματος:

1️⃣ Μπορείς να συμμετέχεις ατομικά, με την παρέα σου ή με κάποιο οργανωμένο σύνολο.

2️⃣ Όπου και να βρίσκεσαι είτε αραχτά στην παραλία, είτε σε σκάφος, άπλωσε το χέρι σου και … #potavristou! Μάζεψε ό,τι σκουπίδι βλέπεις γύρω σου. Αν είσαι σε σκάφος, μάζεψε ό,τι σκουπίδι επιπλέει. Αν θέλεις, βέβαια, μπορείς να επεκταθείς και να κάνεις ένα πιο εκτενή καθαρισμό ακτής.

3️⃣ Χώρισε σε ομάδες και μέτρησε πόσα σκουπίδια μάζεψες: π.χ. τόσα πλαστικά ποτηράκια, τόσες μπουκάλες, τόσες γόπες τσιγάρων, τόσες σακούλες

4️⃣ Βγάλε τα φωτογραφία.

5️⃣ Ανέβασε τη φωτογραφία στο Twitter /Instagram, με #potavristou, #CleanOn και #akti, μαζί με τις πληροφορίες για τα σκουπίδια που μάζεψες, που είσαι (τοποθεσία) και πόσα άτομα συμμετείχατε στο συγκεκριμένο καθαρισμό.

6️⃣ Μπορείς να κατεβάσεις και να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή που ανέπτυξε το Ocean Conservancy για αυτό τον λόγο Clean Swell.

7️⃣ Σε περίπτωση που ο λογαριασμός σου στο Instagram είναι ιδιωτικός (private), οπότε δεν θα μπορούμε και να εντοπίσουμε τα # hashtag σου, τότε  ανέβασέ τα στο facebook, στην προσωπική σου σελίδα με tag ΑΚΤΗ / AKTI Project and Research Centre ή στη σελίδα της ΑΚΤΗΣ κατευθείαν ή στείλε μας μήνυμα με τον Messenger! Η ενέργεια αυτή είναι σημαντική για το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, αφού έτσι θα γίνει εφικτό να καταγραφούν δεδομένα πεδίου και με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με αντίστοιχες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και θα ακολουθήσουν στο μέλλον.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα!

8️⃣ Τι θα κάνεις τα σκουπίδια που μάζεψες?

✅ Αν βρίσκεσαι σε ερημική παραλία, πάρε τα μαζί σου!

✅ Αν βρίσκεσαι σε παραλία λουομένων, βάλε τα στους κάδους ανακύκλωσης (κάδοι για PMD υπάρχουν αρκετοί).

✅Αν βρίσκεσαι σε σκάφος, βγάλε τα στο πλησιέστερο λιμανάκι, στους αντίστοιχους κάδους.

 

Το ποτάβρισμα οφελεί γενικά την υγεία …
#
potavristou …μπορείς!

 

Το #potavristou στην ετήσια Διεθνή Έκθεση “2020 Trash Free Seas”

O Διεθνής Καθαρισμός Ακτών (International Coastal Cleanup – ICC), ο οποίος συντονίζεται από τον διεθνή οργανισμό Ocean Conservancy, πραγματοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο κάθε Σεπτέμβριο και θεωρείται ως η μεγαλύτερη προσπάθεια στον κόσμο για να απαλλάξουμε τον ωκεανό από τα θαλάσσια απορρίμματα!

Έχει μόλις δημοσιευτεί η έκθεση «2020 Trash Free Seas», η οποία συμπεριλαμβάνει δεδομένα από τον περσυνό Διεθνή Καθαρισμό Ακτών και συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα της αυθόρμητης πρωτοβουλίας πολιτών #potavristou που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Αντίστοιχα, τα στοιχεία τα οποία θα συλλεχθούν στο πλαίσιο του #potavristou, την φετινή χρονιά, θα συμπεριληφθούν στην ετήσια έκθεση «2021 Trash Free Seas».

Μπορείτε να δείτε την έκθεση «2020 Trash Free Seas» ΕΔΩ.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Τα αποτελέσματα της εκστρατείας #potavristou_2020 ήταν εντυπωσιακά:

✅ 2016 εθελοντές συμμετείχαν και έστειλαν τα δεδομένα τους, από 187 τοποθεσίες στην Κύπρο και 20 τοποθεσίες στο εξωτερικό!

✅ Συλλέχθηκαν 12 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το 70% ήταν πλαστικά!

✅ 12 εκατομμύρια προβολές σχετικά με τη δράση, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της ΑΚΤΗς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν:
– 67 δημοσιεύσεις στο Facebook,
– 25 δημοσιεύσεις στο Instagram,
– 62 δημοσιεύσεις άρθρων σε πύλες ειδήσεων,
– 8 δημοσιεύσεις άρθρων σε εφημερίδες,
– 3 ραδιοφωνικές εμφανίσεις,
– 9 τηλεοπτικές εμφανίσεις και
– 5 μεταφορτώσεις βίντεο στο Youtube.

Ταυτόχρονα, η ΑΚΤΗ επισκέφθηκε τον Υπουργό Περιβάλλοντος, πολλούς Δημάρχους και Τοπικές Αρχές, συμμετείχε σε εταιρικές εκδηλώσεις κ.λ.π. παρουσιάζοντας το #potavristou, τα αποτελέσματά του και τη δύναμη των πολιτών στην καταπολέμηση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης!

✅ Το #potavristou έχει επίσης επιλεγεί ως βέλτιστη πρακτική για την “Προσέλκυση πολιτών
στη διαχείριση κινδύνων καταστροφής” από την Ομάδα Διεθνούς Συνεργασίας της Μονάδας Πολιτικής Προστασίας / DG ECHO.

✅ Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του πρώτου έτους που πραγματοποιήθηκε η εκστρατεία #potavristou _2019, όπου 500 εθελοντές συνέλεξαν 5,5 τόνους απορριμμάτων, η επιτυχία του #potavristou είναι εμφανής και οι δυνατότητές της είναι μεγάλες, καθώς πλέον υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον!