Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

Publications

Apr 9

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΕΛΛΟΝ

Tης Ξένιας Ι. Λοϊζίδου
ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας
Κύπρος

Η παράκτια ανάπτυξη

Στην Κύπρο το 50% του πληθυσμού ζει και εργάζεται σε τμήμα της παράκτιας ζώνης που αντιστοιχεί μόλις στο 23% του εδάφους του νησιού. Στο ίδιο τμήμα της παράκτιας ζώνης συγκεντρώνεται το 95% της τουριστικής βιομηχανίας. Ο τουρισμός είναι η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα του νησιού. Το 1999 επισκέφτηκαν την Κύπρο 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, 2,7 εκατομμύρια το 2005 και ο στόχος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού είναι τα 3,5 εκατομμύρια μέχρι το 2010, δηλαδή ετήσια αύξηση περί το 3,4%. Οι χρήσεις γης κατά μήκος του 40% της ακτογραμμής είναι τουριστικές. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση, είναι τυπικό παράδειγμα Μεσογειακής παράκτιας χώρας. Οι οικονομίες αναπτύσσονται και μαζί αυξάνεται και η πίεση στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον. Και τα μοντέλα ανάπτυξης που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως βραχυπρόθεσμα.
Μέχρι το 2025 το 50% των ακτών της Μεσογείου θα έχει κτιστεί εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Η πίεση στην παράκτια ζώνη είναι πολύ μεγάλη.

Το Δίκτυο

Για να προωθηθούν οι αρχές της αειφόρου ανάπτυξης είναι απαραίτητη η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Μέσα από αυτό τον προβληματισμό στήθηκε το «Δίκτυο για ένα βιώσιμο μέλλον»., για να ενισχύσει τη φωνή των πολιτών, για να συνεισφέρει στην προώθηση της αειφόρου αναπτύξεως.
Στόχος του δικτύου είναι μέσα από την αποτελεσματική συνεργασία οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών σε όλη τη Μεσόγειο, να προωθηθούν οι αρχές της αειφόρου αναπτύξεως. Οι στόχοι αυτοί προωθούνται και υλοποιούνται μέσα από εφαρμοσμένες πρακτικές και δράσεις. Το πρόγραμμα έχει δομηθεί γύρω από μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα, την Αειφόρο Παράκτια Ανάπτυξη. Γύρω από αυτό το θέμα αναπτύσσεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινών δράσεων με αποδέκτη την κοινωνία και τους κοινωνικούς εταίρους:

  1. ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για ενημέρωσης των πολιτών στο θέμα της αειφόρου παράκτιας ανάπτυξης,
  2. υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης των πολιτών
  3. διοργάνωση διαδραστικών επιμορφωτικών δραστηριοτήτων
  4. δημιουργία ηλεκτρονικών εντύπων,
  5. δημιουργία κοινών εκδόσεων
  6. δημιουργία κοινών υπηρεσιών (π.χ. Help Desk) και πολλές άλλες δράσεις που δημιουργούν τη δυναμική για διεύρυνση του δικτύου και των στόχων του.

Και ακριβώς αυτή τη δυναμική ελπίζουμε να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε κατά τη διετή διάρκεια του προγράμματος.

Οι εταίροι

Ο οργανισμός ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας από την Κύπρο συντονίζει το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν από την Κύπρο οι οργανισμοί CYMEPA, KAYAD και AGEM, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS από την Ελλάδα και ο οργανισμός Environmental and Cultural Heritage Conservation Association από την Τουρκία. Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί η ηλεκτρονική γραμμή επικοινωνίας/πληροφόρησης για όλους τους πολίτες akti@akti.org.cy.

Το πρόγραμμα Δίκτυο για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία UNDP – Action for Cooperation and Trust και αποτελεί τμήμα των δράσεων της πλατφόρμας Κυπριακό Περιβαλλοντικό Φόρουμ.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2007.

  • Archives