Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

Καθαρισμός παραλίας στην Τίμη 31 Μαΐου
Jun 1

Καθαρισμός παραλίας στην Τίμη 31 Μαΐου

 

Την Τετάρτη 31 Μαΐου στην παραλία της Τίμης, στην Πάφο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η έναρξη της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας καθαρισμών παραλιών που διοργανώνει το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ. Ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο, κ. Angel Lossada, σήμανε την έναρξη, καθώς η εκστρατεία υποστηρίζεται από την Πρεσβεία της Ισπανίας. Ενεργή ήταν η συμμετοχή των μαθητών δημοτικών σχολείων της Τίμης και των γειτονικών περιοχών, Αναρίτας και Μανδριών, καθώς και του ειδικού σχολείου «Μαργαρίτας Λιασίδου».

Μετά τον πεντάλεπτο καθαρισμό, οι συμμετέχοντες έκαναν διαχωρισμό των απορριμμάτων, αναγνώρισαν τις πηγές από τις οποίες προέρχονται και κατέγραψαν τα στοιχεία στο διεθνές πρωτόκολλο του Ocean Conservancy που εφαρμόζει η ΑΚΤΗ. Τα στοιχεία καταχωρούνται στη Βάση Δεδομένων της ΑΚΤΗΣ για τα σκουπίδια της θάλασσας στην Κύπρο (Cyprus Marine Litter Database) που είναι συνδεδεμένη με τη διεθνή βάση δεδομένων του Ocean Conservancy, που αποτελεί σημαντική πηγή με δεδομένα πεδίου για τους ερευνητές που αναπτύσσουν μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος των σκουπιδιών της θάλασσας. Από την καταγραφή, διαφάνηκε πως για ακόμη μια φορά το μεγαλύτερο σε ποσότητα σκουπίδι που εντοπίζεται στις παραλίες είναι τα αποτσίγαρα (γύρω στο 60%) και δεύτερο τα μικρά κομμάτια πλαστικού (γύρω στο 15%).

Οι καθαρισμοί θα συνεχίζονται για όλο τον Ιούνιο και Ιούλιο σε συνεργασία με τους Δήμους και τις τοπικές αρχές σε όλη την Κύπρο. Η συμβολή των εθελοντών είναι απαραίτητη!

 

  • Archives