Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

Projects

Recycling on Cycles

Recycling on Cycles

Date: March 2007- June 2008

Funded by: UNDP ACT
Role of AKTI in the project: Applicant / Coordinator
Other partners: Posidonion Cultural and Information Centre, the Culture Institute of the Morphou Bishopric, The KENTHEA Social Club of Cyprus College, Biologists Association in the Turkish Cypriot Community, Green Dot Cyprus.

Cooperation on solid waste management, including recycling through a mobile information centre

Περίληψη προγράμματος:

Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η προώθηση των αρχών της Σύμβασης του Άρχους και της Επιχειρηματικής Δράσης των Ηνωμένων Εθνών Global Contact. Η προώθηση των στόχων γίνεται μέσα από τη θεματική ενότητα με τίτλο «Συνεργασία για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης». Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα «Κινητό Κέντρο Πληροφόρησης» τροποποιώντας ένα συμβατικό τροχόσπιτο με τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του προγράμματος. Το καραβάνι (τροχόσπιτο) αυτό θα ταξιδέψει σε ολόκληρο το νησί, Ανατολή, Δύση, Βορρά και Νότο. Θα επισκεφτεί πόλεις και χωριά ,σχολεία, ξενοδοχεία, βιομηχανίες. Θα συμμετάσχει σε πανηγύρια, γιορτές, φεστιβάλ και σε άλλα διάφορα γεγονότα. Θα είναι ο πυρήνας διαφόρων εκδηλώσεων και δρώμενων (πχ. μουσική με ανακυκλωμένα υλικά, διαγωνισμούς ζωγραφικής για θέματα που αφορούν πχ τα σκουπίδια μας, επίδειξη μεθόδων κομποστοποίησης στο σπίτι και άλλα πολλά.). Θα αποτελέσει επίσης Κέντρο Εκπαίδευσης στοχευμένων ομάδων πολιτών, όπως είναι οι γεωργοί και οι βιολογικοί καλιεργητές (θέματα κομποστοποίησης), οι δημοτικές αρχές (θέματα ανακύκλωσης), οι δασκάλοι και τα παιδιά και η τουριστική βιομηχανία.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΡΟΔΕΣ

Στις 25 Ιουνίου 1998, στην πόλη Άρχους της Δανίας η UNECE (United Nations Economic Commission for Europe) υιοθέτησε την συνθήκη περί ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις πληροφορίες, δημόσια συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και πρόσβαση στη δικαιοσύνη για θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Η συνθήκη πέρασε στην ιστορία ώς συνθήκη του Άρχους, όπως έχει μείνει γνωστή και από την ομώνυμη πόλη. Η συνθήκη δίνει εξαιρετικά δικαιώματα στους πολίτες και υποχρεώνει τα Κράτη να δημιουργήσουν τις υποδομές και να παρέχουν τις αναγκαίες διευκολύνσεις στους πολίτες έτσι ώστε να μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα αυτά.

Η Κύπρος επικύρωσε την συνθήκη στις 19 Σεπτεμβρίου του 2003. Παρόλα αυτά όμως, λίγα έχουν γίνει στον τομέα της διαφώτισης των πολιτών της Κύπρου για τα δικαιώματα τους όπως αυτά προκύπτουν από τη συνθήκη.

Τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της Επιχειρηματικής Δράσης Global Compact έχουν υιοθετήσει δέκα προτεραιότητες για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Τρεις από αυτές, οι περιβαλλοντικές αρχές, αναφέρονται σε μία πιο βιώσιμη, σφαιρική, παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο, αφού έχοντας την τουριστική βιομηχανία ως μία από τις κυριότερες οικονομικές δραστηριότητες στο νησί, οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα των τουριστικών επιχειρήσεων. Ούτε και οι εισηγήσεις του Global Compact δεν έχουν διαδοθεί στην Κύπρο.

Εντοπίζοντας αυτά τα κενά στην πληροφόρηση του πολίτη της Κύπρου, ξεκίνησε το πρόγραμμα ενημέρωσης «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΡΟΔΕΣ». Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού της Κύπρου για τις αρχές της συνθήκης του Άρχους και το όραμα του πλαισίου Επιχειρηματικής Δράσης Global Compact των Ηνωμένων Εθνών, εστιάζοντας στην θεματική ενότητα της «Συνεργασίας για τα στερεά απόβλητα και την ανακύκλωση». Η ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας είναι ο συντονιστής του προγράμματος και εταίροι σε αυτήν την προσπάθεια είναι: το Ποσειδώνιον Πολιτιστικό Κέντρο, το Ινστιτούτο πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου, το ΚΕΝΘΕΑ Social Club του Cyprus Collage και ο Τουρκοκυπριακός Σύνδεσμος Βιολόγων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΡΟΔΕΣ» έχει δημιουργηθεί ένα Κινητό Κέντρο Ενημέρωσης το οποίο ταξιδεύει σε ολόκληρο το νησί, από Βορρά σε Νότο και από Ανατολή μέχρι Δύση. Το Κέντρο κάνει σταθμούς σε πόλεις και χωριά, επισκέπτεται σχολεία, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, συμμετέχει σε εκθέσεις, εκδηλώσεις και φεστιβάλ. Είναι ο πυρήνας πολλών δραστηριοτήτων (πχ. Ανακύκλωση και μουσική, διαγωνισμούς ζωγραφικής, επίδειξης οικιακής κομποστοποίησης κ.α.) και παρέχει εκπαίδευση σε στοχευμένες ομάδες ατόμων, όπως είναι οι γεωργοί, τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί, οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, ομάδες πολιτών κά.
Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί ηλεκτρονική και τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης: (e-Help Desk: akti@akti.org.cy , τηλέφωνο επικοινωνίας 22458485) στη διάθεση όλων των πολιτών.

‘Ολοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πληροφόρηση, έχουν δικαίωμα στη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το μέλλον και την ποιότητα της ζωής τους.

Κάντε click εδώ για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για τη Σύμβαση του Άαρχους από φυλλάδιο που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ανακύκλωση στις Ρόδες

Κάντε click εδώ για να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών από φυλλάδιο που ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ανακύκλωση στις Ρόδες.

H αφίσα του προγράμματος:

afisa_ok

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την UNDP-ACT

Island Wide Literature Competition