Call us:

phone

+357 22458485

email:

phone

akti@akti.org.cy

News

Μαθητές δημιουργούν πρωτοποριακό φιλμ για τα μικροπλαστικά και κερδίζουν σε διαγωνισμό!
Jan 3

Μαθητές δημιουργούν πρωτοποριακό φιλμ για τα μικροπλαστικά και κερδίζουν σε διαγωνισμό!

Η ΑΚΤΗ συγχαίρει το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και την εξαιρετική ομάδα του Γ2 τμήματος, που απαρτίζεται από τους Χριστίνα Διώνη, Αγάπη, Γιώργο και Μαρία, για το επίτευγμα τους!

Η ομάδα της Ζωσιμαίας Σχολής συμμετείχε στο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας video με θέμα «Ανακύκλωση και Προστασία του Περιβάλλοντος», με ένα φιλμ για τα μικροπλαστικά. Κατόπιν αξιολόγησης, η ομάδα κρίθηκε μια εκ των 5 νικητών του σχολικού διαγωνισμού Γυμνασίων Π.Ε. Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του έργου Interreg Ελλάδα – Αλβανία WASTERREACT, με το φιλμ “Out of sight, out of mind”.

Οι μαθητές επικοινωνήσαν με την ΑΚΤΗ, η οποία με μεγάλη χαρά παρείχε online καθοδήγηση και ενημέρωση για τα μικροπλαστικά. Αυτή η αλληλεπίδραση ενέπνευσε και κινητοποίησε τους μαθητές να μετατρέψουν την επιστημονική γνώση που αποκόμησαν σε ένα διαδραστικό φιλμ με την τεχνική stop motion, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτά είναι τα λόγια των μαθητών όταν τους ρωτήσαμε για την αποτίμηση της συνολικής εμπειρίας, από το στάδιο δημιουργίας του βίντεο μέχρι και το τριήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι στην Κοπεγχάγη στο Εργοστάσιο ανακύκλωσης Amager Bakke (Copenhill):

Την ημέρα που μας ανέθεσε η καθηγήτρια μας την δημιουργία ενός βίντεο για τον διαγωνισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε που θα μας ταξιδέψει αυτή η εμπειρία.. Μόλις ενημερωθήκαμε για το θέμα του διαγωνισμού, αποφασίσαμε άμεσα πως θα αφιερώσουμε το βίντεο στα μικροπλαστικά, γιατί ως ανθρωπότητα έχουμε αποτύχει να διαχειριστούμε τον όγκο πλαστικών στον πλανήτη μας.

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ μας έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμασταν και μας προμήθευσε με φωτογραφικό υλικό από τις έρευνες του. Η δημιουργία του βίντεο με την εφαρμογή stop motion ήταν πολύ διασκεδαστική. Μοιράσαμε τις ζωγραφιές και τα σκηνικά και στο τέλος περάσαμε ατελείωτες ώρες βγάζοντας φωτογραφίες, κάνοντας μοντάζ και προσθέτοντας τα κείμενα.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας! Και χωρίς να το καταλάβουμε, βρεθήκαμε στην Κοπεγχάγη! Το ταξίδι αυτό ήταν το έπαθλο του διαγωνισμού. Εκεί επισκέφθηκαμε το εργοστάσιο ανακύκλωσης στο CopenHill, ένα από τα πιο αποδοτικά στον κόσμο και απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Επίσης, επισκέφθηκαμε το Εθνικό Μουσείο της Δανίας, τη Γλυπτοθήκη Calsberg και τους κήπους Tivoli. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτήν την εμπειρία!

Χριστίνα Διώνη Ήλη, Αγάπη Μέτσικα και Γιώργος Μποροδήμος, Μαθητές του Γ2 του Πρότυπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων

Η ΑΚΤΗ υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο και “πράσινο” μέλλον, ιδίως όταν προέρχεται από νέα παιδιά με δημιουργικότητα και όραμα!

Δείτε το φιλμ “Out of sight, out of mind”: https://www.youtube.com/watch?v=mWfmwgoWOig

Οι μαθητές στην τελετή λήξης του διαγωνισμού

 

 

Οι μαθητές στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο CopenHill

 

  • Archives